22. marraskuuta 2008

Terveisiä Dresdenistä (8)


Rafaelin Sikstiiniläismadonna. Dresdenin mittaamattoman arvokkaisiin taideaarteisiin kuuluu valtava määrä vanhojen mestareiden, pääasiassa italialaisten, maalauksia. Dresdener Gemäldegalerie Alte Meister onkin ehdoton vierailukohde. Kahdeksannen kierroksen pelien ollessa kuumimmillaan vapaavuoron ottanut Kapitän Tauriainen käveli museon läpi. Aikaa meni noin kolme tuntia.

Kahdeksas kierros oli tappiollinen molemmille Suomen joukkueille. Miehet hävisivät niukasti 1½-2½ Makedonialle ja naiset selvemmin 1-3 Saksan kolmosjoukkueelle. Tälläkään kierroksella pelkät tulokset eivät kerro kaikkea; molemmilla joukkueilla oli mahdollisuus vähintään tasapeliin. Tappioiden myötä sijoitukset laskivat: miehet nyt sijalla 62 ja naiset 71.

Tapani pelasi samaa venäläisen muunnelmaa, jolla Naiditsch voitti Kramnikin tänä vuonna Dortmundissa. Tapani otti valkean 19. siirrossa tarjoaman laadun vastaan, kuten pitääkin, mutta jatkoi huonosti 22...Dxd5?. Valkealle jäi sotilas enemmän ja aktiivinen daami mustan passiivisia torneja vastaan, eikä mustalla ollut mahdollisuuksia. Oikea jatko olisi ollut 22...Re2+ 23.Kh1 Rd4 24.Dxb7 Tc8! ja asema on materiaaliepätasapainosta huolimatta tasan.Pelipaikalla on esillä shakkitaidetta.

Mikael puolestaan tyytyi toistamaan siirtoja asemassa, jonka hän myöhemmin arveli olevan voittoisa. Valkealla on idea pelata ratsu g2:n ja f4:n kautta h3:een ja tuupata g- ja h-sotilaita eteenpäin. Jos musta vaihtaa toisen lähettinsä ratsuun ja pyrkii pitämään asemaa erivärisillä läheteillä, niin valkea päässee lopulta daamisivustan sotilaiden kimppuun.

Kärjessä Armenia löylytti suurinumeroisesti Ranskaa 3½-½ ja Vietnam jatkoi hyviä suorituksia pelaamalla tasan Kiinan kanssa. Pohjoismaista Norja ja Ruotsi nousivat voitoilla 18:nneksi ja 21:nneksi. Viro puolestaan on alkukangertelujen jälkeen noussut omalle tasolleen ja on nyt 44.Kapitän Tauriaisen kulttuuripäivä käsitti myös näyteikkunashoppailua. Lähes joka toisen kaupan ikkunassa on joko myynnissä tai somisteena shakkilauta. Näistä ylempi maksoi 7780 euroa - sillä hinnalla olisi toivonut saavan nähdä järkevän aseman. Alempi todistaa, että nuketkin pelaavat.

Naisista Niinan voitto oli kaavamaisesti kuvattuna lähes edellisen toisinto: vastustajalta meni ensin sotilas ja sitten koko peli, kun materiaalia olisi tippunut vielä lisää. Sari ja Heini hävisivät loppupeliväännöt, jotka olisivat ehkä olleet pidettävissä. Erikalle kävi ikävästi. Hän sai suhteellisen nopeasti selkeän edun, mutta jatkossa ideoitten kadotessa vastustaja pääsi peliin mukaan ja kuittasi koko pisteen.


Mongolian iloinen naisjoukkue (vasemmalta: Yanjindulam Dulamsuren, Enxtuul Altanolzii, Nyamtuya Onorjargal ja Munhchuluun Cegmed) on pelannut erinomaisesti.

Kiinan naisten huikea alkuvauhti alkaa hyytyä, tosin tasapeli Ukrainan kanssa ei ole mikään yllätys. Sitä vastoin Viron tasapeli Saksan kanssa, USA:n voitto Venäjästä sekä Uzbekistanin tasapeli Ranskan kanssa aiheuttivat lehdistökeskuksessa kohahduksia. Ruotsi nousi 30:nneksi voittamalla Norjan 4-0. Pia Cramling on ottanut ykköspöydällä 6/6 - vastus ei tosin ole ollut äärimmäisen kovaa.


Ukrainan Katerina Lahno pelasi tasan Hou Yifanin kanssa.

Yhdeksännellä kierroksella miehillä vastassa Libanon, naisilla Uruguay. Voittoa lähdetään hakemaan molemmissa sarjoissa.

Jk. Kuten toissapäivänä arvelin, niin Susan Polgar valitsi Tomin pelin päivän peliksi kisojen lehteen Schach Olympiade Dresden 2008. Hienoa!

Jjk. Uusi sääntö, jonka mukaan pelaajien on istuttava paikallaan pelin alkaessa, on tuottanut jo muutaman uhrin. Muun muassa Latvian Normunds Miezis kirjattiin kuudennella kierroksella voittajaksi, kun vastustaja myöhästyi pelin alusta. Latvialla on ollut (epä)onnea muutenkin: kolmannella kierroksella he pelasivat Ugandaa vastaan ja saivat luovutuksen, sillä Ugandalla oli vain yksi pelaaja paikalla.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos hienoista pelien tuokiokuvista, ja suuri kiitos kun tuot esille muutakin, kuten tuon pikkukertomuksesi museokierroksestasi.
Ne antavat piristystä joskus niin totiseen shakkiin.

t:kultuurifriikki

Anonyymi kirjoitti...

Haa, sieltä Dresdenistähän ne Rafaelin enkelit ovat sitten lentää liihottaneet kaikkialle; saippuapurnukoihin, kiiltokuviin, hittibiisiksi jne. Toivon kovasti että moni muukin olympialaisiin osallistunut on päässyt tutustumaan moiseen taiteiden aarrekammioon. Voi että olen kyllä kapitäänille todella-todella kade!
Niin ja tsemppiä Suomelle!

Terveisin taiteen ystävä