19. marraskuuta 2008

Terveisiä Dresdenistä (5)

Maanantaina pelattu viides kierros oli Suomelle jotakuinkin odotustulosten mukainen: miehet voittivat Paraguayn 3-1 ja naiset hävisivät samoin numeroin Turkille. Miesten puolella vieläkin selkeämpi voitto olisi ollut mahdollinen; Tomilla ja Tapanilla oli kummallakin mahdollisuutensa jopa voittaa pelinsä. Naisissa tasatulos Turkin kanssa olisi ollut hyvä saavutus, mutta ei tällä kertaa ehkä realistinen. Hiukan lukuja olisi kaunistanut, jos Erikan asema ei olisi aikapulassa lipsahtanut häviöksi. Miehet sijalla 29, naiset 79.

Mika Karttunen on pelannut loistavasti. Viiden kierroksen jälkeinen suoritusluku on 2707!

Tälläkään kierroksella ei sattunut todella jättimäisiä yllätyksiä. Saksan miehet venyivät hienosti tasapeliin Venäjän kanssa, Ruotsi puolestaan otti komean voiton Kroatiasta ja nousi peräti 9. sijalle tulosluettelossa. Myös Kolumbian voitto Tshekistä on huomion arvoinen.

Kramnikin saldona neljä tasapeliä.

Ruotsilla on mennyt hyvin, vaikka ykköspöydän Emanuel Berg on tehnyt pitkän linnan (0/3).

Naisten sarjassa kiinalaiset ovat tehneet vakuuttavaa jälkeä nuoren Hou Yifanin johdolla: viisi voittoa viidestä ottelusta. Myös Englannin naiset ovat pelanneet hyvin. Alkurankingissa 31. sijalle asetetut englannittaret ovat viiden kierroksen jälkeen kymmenentenä.

Azerbaidzhanin tasapeli Serbian naisia vastaan on kova suoritus. Englanti puolestaan voitti puhtaasti 4-0 korkeammalle rankatun Liettuan.

Kiinalaiset Hou Yifan (takana vasemmalla) ja Zhao Xue - kuten koko joukkue - ovat olleet odotetun kovia.

Englannin ykköspöydällä pelaava Jovanka Houska on myös shakkikirjailija. Play The Caro-Kann ilmestyi vuonna 2007.

Naisten ex-maailmanmestari Maija Tshiburdanidze voitti hallitsevan mestarin Aleksandra Kostenjukin.

Suomalaiset sukujuuret omaava Bill Hook on mukana 17:nnen kerran - yhtä monesti kuin Viktor Kortshnoi.

Loek Van Welyllä kasassa vasta 2½/5, mutta pysähtyikö alamäki tasapeliin Aroniania vastaan?

Tigran L. Petrosjanin paidassa on tuttu synkkä hahmo.

Tänään keskiviikkona miehillä vastassa Norja, ykköspöydällä jännitysottelu Nybäck-Carlsen. Naiset kohtaavat Bosnia & Herzegovinan. Myös Tomi Tocklin pelaa jälleen IPCAn joukkueessa. Vastassa on Slovakia ja Tomilla Kvm Peter Vavrak 2478.