24. marraskuuta 2008

Terveisiä Dresdenistä (10)10. kierroksen kärkikamppailuja. Ylhäällä Ukraina - Israel, alhaalla Serbia - Ukraina.

Sunnuntaina pelattu kymmenes kierros toi miehille komean 4-0 voiton Arabiemiraateista ja naisille niukan 1½-2½ tappion Virosta. Molemmilla joukkueillamme oli onneakin matkassa. Heikki sai jo avauksessa huonon aseman ja hävisi upseerin ilman kompensaatiota. Vanha hokema, ettei peliä ole koskaan voitettu luovuttamalla, tuli jälleen toteen näytetyksi: Hassan Abdullah syötti ylimääräisen upseerinsa takaisin aivan ylivoimaisessa loppupelissä ja Heikin aikapulassa. Naisista onnenpekkana oli Päivi. Hänen vastustajallaan Tuuli Vahtralla oli pitkään selkeä voittoasema. Päivi pelastautui suoralta tappiolta ensin hävittyyn torniloppupeliin ja lopulta - Vahtran suosiollisella avustuksella - vielä tasapeliinkin.

Arabiemiraatit olivat vailla mahdollisuuksia Suomea vastaan. Ylhäältä: Saleh Salem, Abdulkhaleq Ali, Abdullah Hassan ja Jasem AlHuwar.

Miesten peleissä tasoero näkyi selvästi. Tomin ja Mikaelin vastustajat kamppailivat alun varsin tasapäisesti, mutta alkoivat sitten pelata syöttöä. Mikalla oli selvästi tiukempi peli, mutta hänkin suoriutui urakastaan kunnialla.

Naisista Niina voitti kauhuvastustajansa Monika Tsiganovan kauniin asemallisen kamppailun päätteeksi. Sari ei tuntunut löytävän ideaa ja valkean ratsun hätistäminen h5:llä on asemallisesti kestämätön ratkaisu. Jatkossa Gansvind hyödynsi mustan aseman heikkoudet tehokkaasti. Bashkite tarjosi Erikalle avauksessa sotilasta (10...Le7), mutta uhrauksen vastaanottaminen voisi olla vaarallista ja vaatisi pitkiä laskelmia. Erika jatkoi rauhallisesti, ja asema pysyi pitkään tasaväkisenä, kunnes Bashkite sai nappulansa toimimaan paremmin, voitti sotilaan, laadun ja koko pelin.


Suomi - Viro päättyi virolaisten niukkaan voittoon.

Suomen miehet ovat nyt hienosti sijalla 35, naiset puolestaan pari pykälää alkurankkausta korkeammalla 65:ntenä.

Kärkikamppailussa Ukraina voitti Israelin ja jakaa nyt ykköspaikan Armenian kanssa. Joukkueet kohtasivat toisensa jo neljännellä kierroksella (2-2), joten kumpikin hakee viimeisen kierroksen vastuksen alemmasta pisteryhmästä. Armenia kohtaa ailahtelevasti pelanneen Kiinan (tappio Norjalle ja tasapeli Vietnamin kanssa), Ukrainalla puolestaan on vastassa USA, joka on noussut kohti kärkeä hyvin johdonmukaisesti. Varsinaisia yllätyksiä ei tapahtunut, mutta yksittäisistä suorituksista voi mainita, että Aleksei Shirov tuotti Veselin Topaloville ensimmäisen tappion tässä turnauksessa.


Ukrainalaiset Pavel Eljanov (vasemmalla) ja Zahar Jefimenko. Jefimenko oli ratkaisijana ottelussa Israelia vastaan.

Serbian naiset jatkoivat hyviä pelejään ja päätyivät tasatulokseen Ukrainan kanssa. Puolan voitto Armeniasta tiesi kuitenkin jälleen kärkipaikan vaihtumista. Kärkikaksikko Puola ja Ukraina ratkaisevat mestaruuden keskinäisessä ottelussaan huomenna. Alussa jyränneen Kiinan voittoputki katkesi 7. kierroksella tasapeliin USA:ta vastaan. Sitä seurasi toinen tasapeli Ukrainan kanssa ja sitten kaksi tappiota: ensin Serbialle ja sen jälkeen Georgialle. Ykköspöydällä pelannut MM-finalisti Hou Yifan hävisi ex-MM Maija Tshiburdanidzelle, joka on pelannut loistavan turnauksen suoritusluvulla 2697!


55-vuotias Aleksandr Beljavski on pelannut hienosti, suoritusluku on 2760.


Kosintsevan sisaruksista vanhempi, Nadezhda, on Venäjän naisjoukkueen paras pelaaja tuloksella 7½/9.


Kukaan ei voi voittaa aina! Egyptin Khaled Abdel Razik oli voittanut kaikki pelaamansa 7 peliä, kunnes hävisi 10. kierroksella.

Kierroksen erikoisvieraana oli ex-MM Boris Spasski, joka piti myös lähes tunnin mittaisen antoisan lehdistötilaisuuden. Spasskilta kysyttiin muun muassa mitä hän tekee nykyään ja miksi hän on lopettanut pelaamisen niin varhain, vaikka kuusi vuotta vanhempi Viktor Kortshnoi jatkaa edelleen. Ensimmäiseen kysymykseen Spasski vastasi lämpimästi hymyillen: "Odotan kuolemaa" ja jälkimmäiseen terävästi: "Kun katselin pelejä, jotka olin pelannut 60-vuotiaana, niin kauhistuin: minun täytyy olla hullu, kun pelaan niin huonoa shakkia - verrattuna parhaimpiin päiviini. Joten luulenpa, että lopetin pelaamisen - aika myöhään."


Boris Spasski näyttää, mitä tietokoneet ovat shakille.

Huomenna siis turnauksen ratkaisupelit. Suomen miehillä vastassa Tanska, naisilla puolestaan Irak. Kummastakin lähdetään hakemaan murskavoittoa!Olympiarihkamaa on kaupan!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos elävästi ja värikkäästi toteutetuista kommenteista kuvien kera.
Pitkä turnaus pelaajille ja pitkä taival kapteenille, voimia teille kaikille!

harrastelija

Anonyymi kirjoitti...

Tsemppiä Suomen joukkueille loppurutistuksiin :D
Kiitos bloginpitäjälle päivityksistä, pelejä on ollut ilo seurata koto-Suomesta.
Hop-hop!