21. marraskuuta 2008

Terveisiä Dresdenistä (7)


Elben rannalla rauhallista...

Seitsemännen kierroksen tiukka ottelu Serbiaa vastaan kääntyi lopulta serbien selväksi 3-1 voitoksi. Pelit jättivät jonkin verran jossittelun varaa: Tomilla näytti olevan etua pelissään, ja Mika meni epäilyttävään jatkoon paremmassa asemassa. Vastustaja kiitti, kävi poimimassa pari sotilasta ja nappasi lopulta koko pisteen. Tapanin peli päättyi nopeasti tunnettuun tasapelijatkoon slaavilaisessa. Tapani on itse pelannut ainakin kerran saman pelin aiemmin - silloin tosin mustilla Miikka Mäki-Uuroa vastaan! Mikaelin asema näytti vaikealta 24. siirron tietämillä. Mikael pelasi f6 ja f5, jonka jälkeen asema romahti. Sen sijaan oikea-aikainen a5-eteneminen olisi pitänyt aseman jännittävänä. Miehet sijalla 42 seitsemännen kierroksen jälkeen.

Serbit (ylhäältä): Ivan Ivanisevic, Dragan Solak, Milos Perunovic ja Bojan Vuckovic.

Naiset puolestaan voittivat tasavahvan Albanian joukkueen 2½-1½. Niina otti ensimmäisen voittonsa. Hän haki ensin sotilaan, sitten vähän lisää materiaalia ja sen jälkeen voitti hallitusti - vaikka peli kestikin vielä 35 siirtoa. Sarilla oli vähän vaikea asema, mutta vastustaja valitsi erikoisen suunnitelman: siinä vaiheessa, kun piti hyökätä daamisivustalla, niin Pasko eteni toisella puolella oman kuninkaansa edestä. Heini sai jo avauksessa hyvän aseman vastustajan pelattua asemallisesti surkean 8...d5:n. Pienet epätarkkuudet puolin ja toisin eivät horjuttaneet valkean voittomahdollisuuksia. Päiville tuli hyvässä asemassa laskuvirhe 30...Lxc4. Uhraus ei kuitenkaan häviä; tarkalla pelillä mustalla olisi ollut jatkossa mahdollisuutensa. Voitolla naiset kohensivat asemiaan ja ovat nyt sijalla 61.

Albanialaiset (ylhäältä): Eglantina Shabanaj, Roela Pasko, Alda Shabanaj ja Arta Driza.

Kärjessä Armenian voittoa Venäjästä on pidettävä yllätyksenä, sillä Venäjällä on mukana niin kova joukkue. Kolmospöydällä Gabriel Sargissian näytti pitävän Aleksandr Gristshukia pilkkanaan. Jossain vaiheessa Gristshuk näytti jo selvinneen, mutta Sargissian jauhoi voiton upseeria vähemmällä. Voitolla Armenia nousi kilpailun kärkeen ja Venäjä putosi viidenneksi. Isäntämaa Saksa jatkaa hyviä otteitaan. Romania kaatui Jan Gustafssonin ja David Baramidzen voitoilla. Saksa on nyt hienosti toisena. Kierroksen muina yllätyksinä voidaan kirjata Englannin tasapeli Azerbaidzhania vastaan. Vietnamin voitto Alankomaista, Bangladeshin tasapeli Norjaa vastaan (Rahman-Carlsen ½-½) sekä Uuden Seelannin voitto Bosnia ja Hertsegovinasta.


Gabriel Sargissian (vasemmalla) ja Tigran L. Petrosjan. Edellisellä suoritusluku 2888, jälkimmäisellä 2718.


Nigel Short Englannin takuumiehenä. 7. kierroksella voitto Mamedjarovista.

Naisten sarjassa Yhdysvallat katkaisi Kiinan voittoputken pelaamalla tasan 2-2. Juuri muita yllätyksiä ei tapahtunut. Henkilökohtaisella tasolla maailmanmestari Aleksandra Kostenjukin tulokset ovat alakantissa, 3½/6 pistettä.Saksan miehet (yllä oikealla) ovat pelanneet hyvin. Naisilla (alh. oikealla) on mennyt hiukan huonommin.

Tänään Suomen miehillä vastassa Makedonia, naisilla Saksa 3. Kovia matseja tulossa!


Joskus voi käydä näinkin...

Ei kommentteja: