18. marraskuuta 2009

Kuvia Helsingin shakkiolympialaisista (7)Kuvan takana lukee: Osmo Kaila (SF). Taustalla Urho Kekkonen, Ari Ilmakunnas ja heidän takanaan Aatos Fred (SF).
[Kuva suurenee klikkaamalla.]

Kuva on olympialaisten kolmannelta kierrokselta 12.8.1952. Suomella on alkulohkon ottelussaan vastassa USA. Pääministeri Urho Kekkonen kävi seuraamassa pelejä (ks. myös Kuinka kävi Kekkoselta shakki?).

Osmo Kailalla (19161991) on vastassaan KvM (sittemmin SM) Robert Byrne (s. 1928). On Kailan 11. siirtovuoro. Takana pelaava Fred (1917–2003) voitti Arthur Bisguierin ensin alkukilpailussa sitten loppukilpailussa. Suomelle alkukilpailussa voitto pistein 2½–1½.

Suomen Shakki 6–7/1952 kirjoittaa elävästi:

Böök selviytyi ensimmäisestä suurmestarivastustajastaan tasapeliin aivan kuin ihmeen jälkeen, sillä monivivahteisen pelin kulku näytti hänelle varsin uhkaavalta. Pienikokoinen, jöröolemuksinen suurmestari kuuluu nykyisin toimivan ammattimaisena shakkipelaajana saatuaan joltakin lahjoittajalta vuotuisen määrärahan tämän mahdollistamiseksi. Nimekäs Larry Evans, joka edellisissä shakkiolympialaisissa tekaisi USA:n 1. varamiehenä peräti 90 % tuloksen ja jonka mustapartainen naama on täällä kovasti vetänyt katseita puoleensa, ei saanut Ojasestamme enempää kuin tasapelin, joka tapahtui siirtojen toistolla 31. siirron kohdalla. Peli Kaila–Byrne oli meikäläisetuinen ja odotimme kovasti pisteen tipahtavan ennen aikatarkistusta, mutta aikapulaisena Kaila ei keksinyt aukkoja Byrnen tehokkaassa puolustautumisessa ja tasapeli sovittiin juuri ajantarkistushetkellä. Päivän sankarimme Aatos Fred oli jo aikoja tätä ennen ottanut nimiinsä kilpailujen lyhyimmän pelin, jolla voitti komeasti Arthur Bisguierin, nimekkään 23 vuotiaan kansainvälisen mestarin. Lopputuloksemme siis uskomaton 2½–1½ voitto! Tämä suorituksemme herätti kovasti huomiota ja voimme suorastaan lämmitellä niiden onnittelujen keskellä, joita poikamme ansaitusti saivat osakseen.

[Kaikki kuvat.]

Ei kommentteja: