21. marraskuuta 2009

Kuvia Helsingin shakkiolympialaisista (10)Kuvan takana lukee: Gösta Stoltz (SVE) – Gedeon Barcza (UNG).
[Kuva suurenee klikkaamalla.]

Kuva on 13.8.1952 alkukierroksen ottelusta Ruotsi–Unkari, joka päättyi 2–2. Kaikki pelit päättyivät tasapeliin alle 20. siirrossa.

Suuri shakkilahjakkuus Gösta Stoltz (1904–1963) ei Helsingissä ollut enää elämänsä kunnossa. "Pitkät lounaat ja päivälliset" olivat verottaneet shakkitaitoa. Alkoholi oli tehnyt tehtävänsä.

Suomen Shakin numerossa 6–7/1982 on Eero Böökin kirjoitus Stoltzista otsikolla "Eräs shakkimestari, jonka tunsin". Stoltzin alkoholismiin ja Helsingin kisoihin liittyen Böök kirjoittaa:

Eräs kilpailu, johon Gösta Stoltz osallistui vielä menestyksellä, oli Helsingissä 1952. Ottelussa Ruotsi–USA hänen oli pelattava nuorta Larry Evansia vastaan. Gösta tuli tietenkin paremmanpuoleiselta lounaalta, mikä oli helppo huomata. Monet luulivat, ettei hän pystyisi kunnolla keskittymään tehtäväänsä, mutta hän istuikin koko pelin ajan kuin vaskeen valettuna. Evans oli eräänä hetkenä hiukan varomaton ja silloin Stoltz teki loistavan epätodennäköiseltä näyttävän sommitelman, joka ratkaisi pelin hänen voitokseen. Evans nousi ylös ja tarjosi kättä luovuttamisen merkiksi. Gösta yritti tavoittaa sitä, mutta muutaman epäonnistuneen yrityksen jälkeen hän hymyillen ravisti päätään ja kääntyi lähteäkseen jatkamaan ilmeisesti keskeytynyttä lounastaan.

[Kaikki kuvat.]

Ei kommentteja: