27. elokuuta 2010

Kirja-arvosteluja (5)

(Julkaistu Suomen Shakissa 4/2009)





Jeroen Bosch (toim.):
Secrets of Opening Surprises, vol. 10
New In Chess, Alkmaar 2009, 144 s.







Uusia ideoita avauksiin

Alankomaalainen New In Chess -kustantamo ryhtyi vuonna 2003 julkaisemaan avausopassarjaa nimeltä Secrets of Opening Surprises (SOS). Sarja on osoittautunut menestykseksi, ja tänä vuonna siitä on ilmestynyt jo kymmenes osa.

Sarjaa on alusta lähtien toimittanut KvM Jeroen Bosch, ja hänen lisäkseen kirjoittajiin kuuluu vaihteleva määrä muita, vahvoista suurmestareista Fide-mestareihin. Nyt arvioitavan 10. osan 17 artikkelilla on 11 kirjoittajaa, vahvimpina Alankomaiden Sergey Tiviakov ja Tšekin David Navara.

SOS-sarjan ideana on tarjota kiinnostavia vaihtoehtoja perinteiselle avausteorialle. Sarjan esittämät uudet siirrot ja uudet ideat ovat loogisia ja aivan hyvin pelattavissa, kunhan ymmärtää mihin ne perustuvat. Ja koska ne ovat uusia (tai vanhoja mutta harvoin pelattuja), ne tulevat vastustajalle – toivottavasti – yllätyksenä. Uuden idean kohdatessaan pelaaja joutuu käyttämään omia aivojaan ja tekee helposti virheitä tai ainakin kuluttaa runsaasti aikaa.

SOS-siirrot voivat esiintyä hyvinkin varhain: 1.e4 e6 2.e5 tai 1.e4 Rf6 2.e5 Rg8 tai 1.e4 e5 2.Rf3 Rf6 3.Rxe5 Rxe4 (nämä ovat 10. osan aineistoa; osassa 7 yhdysvaltalainen shakin toisinajattelija Hikaru Nakamura esittelee ideaansa 1.e4 e5 2.Dh5), mutta tyypillisempää on poikkeaminen perusteorian tutuilta poluilta siirroissa 4.–6. Kovin myöhäisiä SOS-kokeiluja ei sarjassa esitetä, koska niihin pääseminen tulee siirto siirrolta epätodennäköisemmäksi ja vastustaja ehtii yllättää ensin. Esimerkkejä 10. osan artikkeleista: 1.e4 e5 2.Lc4 Lc5 3.d4 (perintöä 1800-luvulta); 1.e4 Rf6 2.e5 Rd5 3.c4 Rb6 4.b3 ja 1.e4 c6 2.Rc3 d5 3.Rf3 Rf6 4.e5 Re4.

SOS-ideat ovat monista eri ­avauksista, niin valkeille kuin mustillekin, sekä taktisia että strategisia, joten itse kukin todennäköisesti löytää sieltä jotain kiinnostavaa. Ja jos juuri tässä osassa ei sellaista olisi, niin kenties muista osista löytyy juuri se salainen ase, jolla yllättää hankalat vastustajat. New In Chessin internet-sivuilta löytyy kunkin 10 osan sisällysluettelo kuvioin, ja Chessville.comin sivustolta
(www.chessville.com/reviews) voit lukea arvosteluja sarjan eri osista. Kustantajan antama ohjehinta on noin 20 euroa osalta, ja suomalaiset kauppiaat lisännevät tähän muutaman euron; toisaalta heiltä saattaa saada vanhoja osia hieman edullisemmin.

Osaselitys sarjan suosiolle lienee se, että kokeilunhaluisten epäteoreetikkojen lisäksi myös teoreetikkojen on nyt hankittava SOSit, onhan heidän varauduttava kohtaamaan näitä erikoisuuksia milloin tahansa. Toinen selitys: monet muunnelmat ovat yksinkertaisesti hauskoja. Kuvittele, miltä 1800-luvulla tuntui pelata K-gambiittia, ennen kuin siitä oli ilmestynyt tuhansia sivuja teoriaa.

Henry Tanner


Kaikki kirja-arvostelut

Ei kommentteja: