27. elokuuta 2010

Kirja-arvosteluja (4)

(Julkaistu Suomen Shakissa 3/2009)
Heikki Kallio:
Suomalainen suurmestari
Omakustanne, Vaasa 2008, 42 s.
Suomalainen suurmestari

Suomalaisten suomeksi kirjoittamia shakkikirjoja ei ole erityisen runsaasti, joten suurmestari Heikki Kallion kirjoittamasta ja viime vuonna omakustanteena julkaisemasta omien pelien kokoelmasta Suomalainen suurmestari on syytä olla iloinen.

Kallio (s. 1980 Vaasassa) oli 2000-luvun alkupuoliskolla Suomen kärkipelaajia, ja suomalaispelaajien huippuelojen listauksessa Kallio on toisena luvullaan 2522 vuodelta 2002. Edellä on vain Tomi Nybäck, joka liikkuu omalla sataluvullaan.

Suomalaisessa suurmestarissa on 31 peliä, suurin osa niistä vuoden 2000 jälkeiseltä ajalta, jolloin Kallio kiersi ahkerasti kansainvälisiä turnauksia. Tuolloin kerätyistä suurmestarien päänahoista arvokkain lienee Aleksandr Beljavskin, jonka Kallio voitti Kööpenhaminan Politiken Cupissa 2003. Loppupelivaiheen edun realisointi on kaunista ja opettavaa. Mukana on myös joitain tasapelejä (mm. vahvat SM:t Leinier Domínguez, Michał Krasenkow, Christopher Lutz ja Teimur Radžabov) sekä yksi mielenkiintoinen häviöpeli (Šahrijar Mamedjarov).

Varsinaisia pelianalyyseja teoksessa on melko vähän, mutta toisaalta Kallio kertoo jonkin verran mm. siitä, miltä tuntuu kiertää maapalloa shakkiammattilaisena.

Teoksen taitto on selkeää, ja kaikista peleistä on annettu vähintään yksi kuvio, monista useampikin. Kritiikin aihettakin on: pelejä ja analyyseja voisi olla enemmän, peleistä voisi antaa enemmän tietoa (edes vuosiluvun) ja lopussa voisi olla listaus Kallion tärkeimmistä turnaustuloksista. Teos on myös sivumääräänsä (ja pehmeäkantisuuteensa) nähden hieman kallis: shakkikauppiaat Välkesalmi, Tanni ja Lindroos näkyvät myyvän sitä 20–25 eurolla.

Henry Tanner

Jk. Jokainen suomalaisen pelaajan pelikokoelma on riemun aihe. Ahkera shakkikirjailija Eero Böök julkaisi parikin omien peliensä kokoelmaa, ja ensimmäisen suurmestarimme uran alkuvaiheita kartoittava, Erkki Havansin kirjoittama Heikki Westerinen shakin mestari ilmestyi 40 vuotta sitten. Pertti Poutiaista käsittelevä Juha Pessin ja Veijo Mäen kirjoittama Toinen todellisuus ilmestyi 1994, ja Kaarle Ojasen elämäkerta on juuri tullut painosta. Mutta missä viipyvät esimerkiksi suurmestariemme Yrjö Rantasen ja Jouni Yrjölän pelikokoelmat? Tai katsaus Westerisen uraan vuoden 1969 jälkeen?


Kaikki kirja-arvostelut

Ei kommentteja: