25. elokuuta 2010

Kirja-arvosteluja (1)

Ripottelen Suomen Shakin numerosta 1/2009 alkaen julkaistuja kirja-arvosteluja tänne, kun muu päivitystahti on hitaanlaista.

* * *

(Julkaistu Suomen Shakissa 1/2009)Lars Bo Hansen:
How Chess Games are Won and Lost
Gambit 2008, 256 s.
www.gambitbooks.com
Gambit-kustantamolta ilmestyi loppuvuodesta tanskalaissuurmestarin Lars Bo Hansenin How Chess Games are Won and Lost, jossa kirjoittaja käy pelin kaikki vaiheet läpi. Eikä riitä, että hän puhuisi avauksesta, keskipelistä ja loppupelistä. Hansen jakaa pelin peräti viiteen vaiheeseen. Avauksen ja keskipelin sekä keski- ja loppupelin väliin hän sijoittaa siirtymävaiheet, täysipainoisina pelin osa-alueina.

Hyvin ja tuorein esimerkein käsitellyt aiheet sekä opettavainen ja sujuva tyyli tekevät kirjasta helppotajuisen. Lukuisten kuvioiden ansiosta kirjan voi kahlata läpi myös ilman lautaa ja nappuloita. Mitään suoranaisesti uutta kirja ei anna, mutta ammentaa paljon hyvistä teoksista ja summaa oivasti yhteen monen muun kirjan opetukset.

Hansen pyrkii sanomaan kaiken yksissä kansissa. Se ei ole kirjalle pelkästään eduksi. Joidenkin osa-alueiden käsittely jää väkisin pinnalliseksi. Parasta antia ovat avausten sekä avaus- ja keskipeli-ideoitten käsittely. Juuri avausvaiheelle Hansen antaa eniten tilaa, vaikka varoittaakin, etteivät avaukset suinkaan ole tärkeintä pelissä. Loppupelit käydään niin pinnallisesti läpi, että koko kappaleen olisi yhtä hyvin voinut jättää poiskin.

How Chess Games are Won and Lost ei anna ihan sitä mitä nimi lupaa, mutta noin 25 euroa maksava teos on erinomainen ostos pelaajalle, jonka vahvuusluku on 1700–2100. Hansenin opit vaikuttavat yksinkertaisilta, ja kirjaa lukiessaan huomaakin haluavansa päästä heti testaamaan uusia taitoja käytännössä. Mikä sen parempi meriitti kirjalle?

Marko Tauriainen


Kaikki kirja-arvostelut

Ei kommentteja: