26. elokuuta 2010

Kirja-arvosteluja (3)

(Julkaistu Suomen Shakissa 2/2009)
Richard Palliser:
Beating Unusual Chess Openings
Everyman Chess, 2007, 223 s.
www.everymanchess.comKukapa ei olisi kohdannut turnauksessa jotakin epätavallista systeemiä pelaavaa vastustajaa? Kaikille ei tunnu riittävän 1.e4 tai 1.d4.

KvM Richard Palliserin Beating Unusual Chess Openings on kirja sinulle, jos et tiedä kuinka kohdata Birdin avaus (1.f4), Larsenin avaus (1.b3), Grobin hyökkäys (1.g4), erilaiset 1.Rf3-systeemit ja monet muut enemmän tai vähemmän epäortodoksit avaukset. Epätavalliseksi Palliser luokittelee myös englantilaisen (1.c4) ja omistaa kirjasta suuren osan sille.

Palliser antaa hyviä vinkkejä ja neuvoja, täysin tyhjentäviä analyysejä hän ei yritä esittää. Pyrkimisen arvoiset asematyypit ja niissä piilevät ideat riittävät. Esimerkiksi Oranki-avauksessa 1.b4 mustan paras pelitapa on Palliserin mukaan luonnollinen 1...e5 2.Lb2 Lxb4!. Monissa avauksissa tekijän tarkoitus on osoittaa, ettei kaikki hauskuus ole vain valkean puolella.

Everyman-kustantamolle tyypillisesti kirja on julkaistu myös e-kirjana (Chessbase-formaatissa). Ihan kätevää, vaikka ei oikeaa kirjaa korvaakaan.

Marko Tauriainen


Kaikki kirja-arvostelut

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Entäs sitten orangissa, kun 1. b4 e5 2. Lb2 Lxbe 3. Lxg7 lähetti lyö tornin seuraavalla ja musta on aika lailla hävinnyt.