26. elokuuta 2010

Kirja-arvosteluja (2)

(Julkaistu Suomen Shakissa 2/2009)
Steve Giddins:
101 Chess Questions Answered
Gambit, 2008, 128 s.
www.gambitbooks.comEnglantilainen FM Steve Giddins on kirjoittanut joukon aloittelijoille suunnattuja shakkioppaita. Tuoreessa teoksessaan 101 Chess Questions Answered hän käsittelee hyvin laajaa aihealuetta: niin avausta, keski- ja loppupeliä kuin ns. yleisiä aiheita. Rakenteeltaan kirja koostuu vastauksista kysymyksiin, kuten ”miten valitsen avaukseni”, ”mikä on sommitelma” tai ”kumpi on parempi, lähetti vai ratsu”. Rakenne on toisaalta selkeä, toisaalta kömpelö. Jos halutaan esitellä eristetyn sotilasparin ominaisuuksia, ei siihen tarvita kysymyksiä ”mitkä ovat eristetyn sotilasparin hyvät puolet” ja ”entä huonot puolet”.

Kirjassa käsitellään mm. seuraavia aiheita: avausteorian perusteet (mm. upseerien kehitys, avausten opiskelu ja epätavalliset avaukset), taktiikan ja sommitelmien perusteet, pelisuunnitelman luominen, vähemmistöhyökkäys, sotilasaseman heikkoudet, lähettiparin etu, asemallinen laadunuhraus, oppositio, siirtopakko, loppupeli erivärisin lähetein. Jonkin verran käsitellään myös tietokoneiden ja internetin käyttöä sekä shakin historiaa, nykyisyyttä ja tulevaisuutta.

Giddinsin esitystapa on selkeä, ja kuvioidut esimerkit ovat valaisevia. Kirja on hyödyllinen niille, jotka jo osaavat pelin alkeet sekä esimerkiksi valmentajille, mutta n. 1900-seloinen pelaaja kait hallitsee jo suuren osan kirjan aineistosta. Kirjan vahvuus – sen laaja-alaisuus – on samalla sen suurin heikkous: lukuisia laajoja kokonaisuuksia on käsitelty vain yhdellä tai kahdella sivulla.

Henry Tanner


Kaikki kirja-arvostelut

Ei kommentteja: