10. toukokuuta 2007

Muistattehan hetekan?

Heteka on teräksinen joustinsänky. Tarkkaan ottaen sana heteka tuli tällaisten sänkyjen yleisnimitykseksi Helsingin Teräshuonekalutehtaan alettua valmistaa niitä vuonna 1932. Sängystä tuli todellinen menestys, ja niitä valmistettiin kaikkiaan lähes kaksi miljoonaa kappaletta. Jossain vaiheessa lähes jokaisessa kodissa on siis ollut heteka. Omat muistikuvani hetekasta liittyvät mummolaan, missä heteka toimi yöllä vuoteena ja päivisin trampoliinina. Aikuisena nostalgiset muistikuvat palasivat mieleen, kun näin metsässä hylätyn ja puhkiruostuneen hetekaparan.

Hetekaa markkinoitiin erinomaisena luteenkarkoittajana, koska syöpäläiset eivät viihtyneet metallirunkoisessa vuoteessa. Mainoksissa sänkyä kehuttiin myös äänettömäksi, mutta varsinkin vanhemmiten niille tunnusomaista oli natina ja kitinä, jonka tahdissa moni sai alkunsa – ja moni menetti hermonsa.

1950-luvulta lähtien heteka sai paljon arvostelua, kun pilalle venyneet hetekat aiheuttivat runsaasti selkäsairauksia. Nykyään hetekoja ei juuri näe, mutta suomalaisiin sänky on jättänyt syvät jäljet. Veikko Lavi lauloi Serenadissa hetekalle: ”Ää-ii, ää-ii. Sävelmän tuon varmaan muistat oi, / ää-ii, ää-ii, tippa tuosta silmään tulla voi. / ää-ii, ää-ii, niin kuin pelimannin peli verkkopohja soi. / Rakkaat muistot mieleeni taas toi.”

Mutta Heteka Oy valmisti myös muuta, kuten viereisestä 1930-luvun mainoksesta voi nähdä. Voit katsella kuvaa lähemmin klikkaamalla sitä. Ja lopuksi: vierailkaa hyvät ihmiset osoitteessa www.heteka.fi

Ei kommentteja: