20. tammikuuta 2011

Kirja-arvosteluja (9)

(Julkaistu Suomen Shakissa 5/2009)






David Vigorito:
Chess Explained – The Main-Line Slav
Gambit, 2009, 111 s.








Valentin Bogdanov:
Chess Explained – The Grünfeld
Gambit, 2009, 127 s.




Chess Explained

Shakkikirjakustantamo Gambit (www.gambitbooks.com), jonka johtajina toimivat suurmestarit Murray Chandler ja John Nunn sekä Fide-mestari Graham Burgess, on julkaissut avausteorian ja keskipeliasemien syvällistä ymmärrystä opettavaa Chess Explained -sarjaa jo jonkun vuoden. 2009 sarjassa ilmestyivät englanninkieliset The Main-Line Slav ja The Grünfeld -niteet. Kumpikin teos sisältää 25 esimerkkipeliä. Vain yksi peli on vuodelta 1979, muut ovat 2000-luvun teoriaherkältä ajalta. Yksi Nybäckin pelikin (Grünfeld-opus) on mahtunut mukaan kattavaan suurmestariotokseen.

Slaavilaiskirjan on kirjoittanut amerikkalainen KvM David Vigorito. Tämä on hänen ensimmäinen kirjansa Gambitille, mutta hän on jo vanha tekijä shakkikirjoittamisen alalla, laajasti eri osa-alueilla. Lisäksi hän on erittäin pätevä shakkiopettaja. Opettajuus tuleekin hyvin esille kirjan jokaisen seitsemän kappaleen Conclusions-osiossa, johon kootaan selkeitä yleisarvioita varianteista. Kappaleet alkavat muunnelman yleisesittelyllä ja esimerkkipelien alustuksella.

Grünfeld-kirjan tekijä taas on ukrainalainen KvM Valentin Bogdanov, jolla on yli 30 vuoden kokemus shakkivalmentajana. Hänen oppilaisiinsa lukeutuvat suurmestarit Moskalenko, Savtšenko ja Drozdovski. Bogdanov on lisäksi toiminut sekundanttina ukrainalaiselle klassikkopelaaja Vjatšeslav Eingornille 70-luvun lopulta lähtien. Bogdanovilla on hieman lyhyemmät yleisarviot sekä muunnelmien alkulämmittelyssä että loppuarvioissa kuin amerikkalaisella. Olennainen kuitenkin tulee niistä täysin ymmärretyksi opuksen jokaisessa kahdeksassa kappaleessa.

Molempien kirjojen hinnat ovat vähän alle 20 euroa. Sivumäärään nähden hinnat ehkä kuulostavat tyyriiltä, mutta avauksien tarkka käsittely kyllä kompensoi kirjojen pehmeäkantisuuden ja paksuuden. Voin lämpimästi suositella teoksia teoriaa ahmiville nuorille shakkikyvyille kuin seestyneemmillekin shakinharrastajille.

Jyrki Kytöniemi

Ei kommentteja: