10. lokakuuta 2007

Yrjön ritaristo

Lokakuun 24. päivä tulee kuluneeksi 130 vuotta Gornyi Dubnjakin taistelusta, joka oli osa Turkin sodan saarrostoimia, joilla venäläiset pyrkivät valloittamaan Bulgariassa olevan Plevnan kaupungin. Syyskuussa 1877 sotaan komennettu Suomen kaarti sai tulikasteensa tuossa verisessä taistelussa, joka suurista miestappioista huolimatta kääntyi voitoksi. Kaarti kunnostautui sodassa, ja kotiin palanneita juhlittiin sankareina. Upseerit saivat ylennyksiä, aliupseereille ja miehistölle jaettiin Yrjön ristejä. Nykypolvet muistavat Gornyi Dubnjakin taistelun lähinnä Balkanin marssista, jota ainakin vielä 1980-luvulla laulettiin kouluissa kirkkain lapsen äänin: "Paljon on kärsitty vilua ja nälkää Balkanin vuorilla taistellessa. / Oi kallis kotimaa, Suomi sulo Pohjola, ei löydy maata sen armaampaa."


Suomen Kuvalehdessä 15.1.1878 julkaistu kuva
Gornyi Dubnjakin taistelusta.


Shakillisesti mielenkiintoista on, että vuosi tapahtumien jälkeen markkinoille ilmestyi Gustaf Wilhelm Edlundin (1829-1907) kustantama Gorny Dubniak eli Yrjön ritaristo -niminen 2-4 hengen shakkipeli! Sitä mainostettiin Uudessa Suomettaressa 11.12.1878 seuraavasti:

- Ajanratoksi nuorisolle, jopa aika-ihmisillekin, on hra G. W. Edlund'in kustannuksella ilmautunut "Gorny Dubniak eli Yrjön ritaristo" niminen uusi shakkipeli, jossa voi olla osallisena 2-4 henkeä. Siinä taistelee yksi keis. kaartista, suomalaisia ja kyrassiereja, mutta waan kaksi turkkilaista. Säännöt owat painetut ruotsin, suomen ja wenäjän kielellä.

Miltä tämä suomalainen shakin muunnos näytti? Kysymykseen ei ehkä saada vastausta, ellei sitten joku sattumalta omista kyseistä peliä. Kovin todennäköistä se ei liene, sillä menekki tuskin on ollut sotamenestyksen nostattamasta kansallistunteesta huolimatta kovin valtava.

Ei kommentteja: