29. lokakuuta 2007

Lahden Shakin avoin ratkaisijamestaruus 2002-2007

Lahden Shakki on järjestänyt nettisivuillaan avointa ratkaisijamestaruuskilpailua vuodesta 2002 lähtien. Kilpailu koostuu vuosittain kahdestatoista kuukauden tehtävästä. Ratkaisut voi lähettää joko jokaiseen tehtävään erikseen tai kaikkiin yhtaikaa vuoden lopulla (kts. säännöt).

Ratkaisukilpailun voittajia ovat:
2002 Hannu Kettunen
2003 Juha Saukkola ja Olli Välikangas
2004 Harri Hurme
2005 Kari Tikkanen
2006 Olli Välikangas

Tehtävänäytteitä:

Tammikuu 2002

Tammikuun tehtävässämme valkea tekee mustasta kahden siirron matin. Ratkaisuksi riittää pelkkä valkean alkusiirto; sitä seuraavia mustan puolustussiirtoja sekä valkean mattisiirtoja ei tarvitse ilmoittaa.

Alle kahdeksannappulaisia tehtäviä kutsutaan miniatyyreiksi. Tämä onnistunut miniatyyri pääsi tuoreimpaan FIDE-albumiin (1992-94), johon kerätään valiotehtäviä kolmevuotiskausittain.

Vladimir Kozhakin
1. palkinto
Vechernij Magadan 1994


Kahden siirron matti

Maaliskuu 2002

Maaliskuun tehtävää ratkaistessa kannattaa harjoittaa erityistä huolellisuutta! Vaatimus kuuluu lyhyesti ja yksinkertaisesti: "Kumpi on siirtänyt viimeksi?" Vastaukseksi ei riitä rasti ruutuun -tyyppinen "valkea" tai "musta", vaan vastaus täytyy perustella. Siis kumpi on siirtänyt, mikä on ollut tämä siirto ja miksi viimeinen siirto ei ole voinut olla vastapuolen siirto?

Koska maaliskuun tehtävämme on sellainen, ettei sitä oikeastaan voi ratkaista tuntematta FIDEn shakkisääntöjen artiklaa kuolleesta asemasta, kerromme lyhyesti mitä kyseinen sääntö pitää sisällään:
Peli on tasapeli, jos asema on sellainen, että kummallakaan osapuolella ei ole mahdollisuutta tehdä mattia, vaikka vastustaja pelaisi kuinka huonosti. Tämä päättää pelin välittömästi.

Andrew Buchanan
StrateGems 2001


Kumpi on siirtänyt viimeksi?

Joulukuu 2002

Joulukuun tehtävämme vaatimus on: Valkea alkaa ja saavuttaa tasapelin.

Voidaan pitää pienoisena ihmeenä, että tehtävän laatija Oleg Pervakov on löytänyt tällaisesta 2s+1s loppupeliasetelmasta jotain uutta loppupeliteorian paljon tutkitulla saralla. Vinkkinä joulun kiireiden keskelle annettakoon, että 1.d4? häviää, koska 1.- f4 ja musta ehtii korottumaan shakaten. 1.Kxf5? b5 johtaa samanlaiseen tilanteeseen. Mikähän mahtaa olla ongelmana 1.Ke5:ssä?

Oleg Pervakov
1. palkinto
64 2000


Valkea alkaa ja tekee tasapelin

Lokakuu 2003

Lokakuun ratkaisukohteemme on ruotsalaisen Allan Werlen nelinappulainen mattitehtävä, joka Anders Uddgrenin ja Alexander Hildebrandin kirjan Svenska Miniatyrer I mukaan on maailmankuulu. Tuntuuko tutulta vai haiskahtaako ruotsalaisten omakehu?

Allan Werle
Tidskrift för Schack 1945


Neljän siirron matti

Elokuu 2005

Elokuussa ollaan vielä vähän hulivili-tunnelmissa. Shakki ja tehtäväshakkihan ovat täynnä mitä erilaisimpia kuriositeetteja. Netistäkin niitä voi bongata sieltä ja täältä; yksi sangen kiehtova sivusto on Tim Krabben ylläpitämä: www.xs4all.nl/~timkr/chess/chess.html. Mutta mitähän mahtaa sanoa shakkitehtävistä Ilmari Jäämaan suomentama ja Franz Gutmayerin kirjoittama Shakki pelien kuningas?

"Shakkitehtävät (keinotekoiset mattisommitelmat) ovat sepitettyjä mattituhoja (mattisommitelmia). Ne eroavat shakkipelin matinteoista loistavien, kätkössä olevien harvinaisen hienojen aatteittensa puolesta. Ne ovat shakkipelin taiderunoutta ja sellaisina ankarain ehtojen alaisia: niiden tarkoituksena on sulkea pois kaikki proosallinen ja vaatia hengen korkeampaa lentoa." Korkeaa hengen lentoa vaaditaan myös elokuun tehtävän ratkaisijalta!


Werner Speckmann
Deutsche Schachzeitung 1941


Viiden siirron matti

Toukokuu 2005

Vappu oli ja meni, mutta vapputunnelma jäi. Tehtävämaakarinne jäi muistelemaan kaikenmaailman vappujäyniä ja sitä yhtä shakkitarinaa, jossa mukamas Ruotsin kuningas Kaarle XII pelasi päällikkönsä Grothusenin kanssa taistelun ollessa parhaillaan käynnissä turkkilaisia vastaan. Turkkilaisten kuulat veivät Kaarlen nappuloita mennessään, mutta kuningaspa ei häkeltynyt, vaan julisti matin aina uudestaan ja uudella tavalla sitä mukaa kuin nappuloita väheni.

Toukokuun tehtävän laatija oli haminalainen pankinjohtaja ja suomalainen tehtävämestari Antti G. Ojanen. Vaatimuksena on tehdä mustasta yhden siirron matti.


Antti G. Ojanen
Suomen Shakki 4/1947


Yhden siirron matti

Heinäkuu 2006

Heinäkuun tehtävän laatija John Nunn ei juuri esittelyjä kaipaa. Maailman kärkikymmenikköön takavuosina mahtunut pelaaja on myös tehtävänratkaisijana yksi maailman parhaista. Hänen kirjoittamansa Solving in Style kuluu useiden tehtäväniekkojen käsissä.

Vaatimuksena on 4,5-siirron apumatti. Valkea siis alkaa ja tekee avuliaasta mustasta viidennellä siirrollaan matin. Hikisiä ratkaisuhetkiä!

John Nunn
The Problemist 2005


Neljän ja puolen siirron apumatti

Tammikuu 2007

Vuoden 2007 ratkaisukilpailun aloitustehtävä on poimittu vasta pidetyn kansainvälisen ratkaisukilpailun (ISC) tehtävien joukosta, vasta-alkajien ryhmästä, joten sen ei pitäisi olla kohtuuttoman vaikea kenellekään.

ISC:n tuloksia odotellaan parhaillaan. Tässä vaiheessa ainakin Suomen osakilpailujen tulokset löytyvät osoitteesta www.saunalahti.fi/~stniekat/st/kvrtul07.htm, mutta eiköhän sinne muidenkin maiden tulokset piakkoin ilmaantune.


H. von Gottschalk
Deutsche Schachzeitung 1892


Kahden siirron matti

Ei kommentteja: