26. syyskuuta 2010

Kirja-arvosteluja (8)

(Julkaistu Suomen Shakissa 7/2009)
James Eade
Shakinpelaajan käsikirja. Alkuasemasta mattiin
Suomentanut ja Suomen oloihin soveltanut Henry Tanner
2. painos, Karisto, 2009, 256 s.


Visuaalinen alkeisopas

Shakin alkeisoppikirjoja julkaistaan suomeksi silloin tällöin. Alkeisopasta arvioidessa voi kiinnittää huomiota esimerkiksi faktojen määrään, luettavuuteen, loogiseen etenemiseen, tekstin tyyliin ja sujuvuuteen, monipuolisuuteen ja kuvioiden ja taiton selkeyteen. Visuaalisuus on tärkeä elementti, ja perinteinen mustavalkoisuus tuntuu nykyään vanhanaikaiselta. Toisaalta moni visuaalisesti kunnianhimoinen shakkiopas voi olla muilta ominaisuuksiltaan epäonnistunut. Myös liialla kuvituksella saa pilattua paljon.

James Eaden Shakinpelaajan käsikirja, josta Karisto on nyt ottanut toisen painoksen (1. painos 2006), on näkemistäni alkeisoppaista saavuttanut parhaan tasapainon visuaalisuuden ja asiasisällön välillä.

Asiapuolella kirjasta löytyvät kaikki perinteiset ja uutta harrastajaa askarruttavat osa-alueet: säännöt ja muut perusasiat: shakit, matit, patit, avaukset, keskipeli, loppupeli, taktiikka ja strategia. Kirjan lopussa on hyödyllinen sanasto, katsaus internetin shakkitarjontaan ja suppea kirjallisuusluettelo.

Kirjan merkittävin etu kilpailijoihin nähden on siis sen visuaalisuus. Asiat on esitetty normaalia pelilautaa esittävillä kuvioilla, jotka on toteutettu tietokonegrafiikalla. Kuvioissa on tavoiteltu kolmiulotteista vaikutelmaa perinteisten shakkikuvioiden sijaan. Mielipiteitä on monia, ja joitakin saattaa valittu nappulatyyppi ja luonnollisuutta korostavat varjostukset häiritä, mutta eivät minua. Kokonaisuutena kirjan visuaalinen ilme ja värimaailma on hillitty ja miellyttävä.

Kuvioissa on siirrot ja niiden vaikutukset esitetty nuolin kuten opastavissa shakkiohjelmissa, ja kuvioihin liittyy tekstilaatikoita, joissa selitettävää asiaa on kommentoitu. Tämän lisäksi on normaalia leipätekstiä, jossa nappulat on esitetty symbolein kuten Suomen Shakissakin. Kaiken kaikkiaan normaaliaukeaman taitto on selkeää, eikä sivuille ole ahdettu liikaa elementtejä. Kuvioiden ansiosta kirjaa voi aivan hyvin lukea ilman ylimääräistä shakkilautaa. Kierreselkäisenä kirja pysyy vaivatta auki pöydällä.

Kirjan kirjoittaja James Eade on kalifornialainen Fide-mestari, jonka edellisen shakkioppaan, Chess for Dummies, sanotaan olevan yksi kaikkien aikojen myydyimmistä shakkikirjoista. Kirjan erinomaisesta suomennoksesta ja soveltamisesta Suomen oloihin on vastannut shakkimestari ja shakkitoimittaja Henry Tanner, joka on suomentanut aiemmin kaksi shakin alkeiskirjaa: Richard James: Shakkikirja: Shakin aakkoset alusta pitäen (Karisto, 1992) sekä Daniel King: Shakki: Siirrot, pelit, mestarit (Karisto, 2001).

Kirjan hinta on Kariston nettikirjakaupassa 21 euroa, muissa kirjakaupoissa joitakin euroja enemmän.

Marko Tauriainen


Kaikki kirja-arvostelut

Ei kommentteja: