3. syyskuuta 2010

Kirja-arvosteluja (6)

(Julkaistu Suomen Shakissa 5/2009)





John Nunn:
John Nunn’s Chess Puzzle Book. New Enlarged Edition
Gambit 2009, 336 s.
www.gambitbooks.com





Monipuolinen harjoituskirja shakkitaktiikasta

Taktiikka- ja sommitelmakirjat voidaan jakaa kahteen pääryhmään: toisaalta oppikirjat, joissa taktiikka on luokiteltu teemoittain, esim. perärivin heikkous, ratsuhaarukka, asemallinen uhraus, toisaalta kirjat, joihin on koottu vaihteleva määrä uusia tai vanhoja asemia lukijan pohdittavaksi. Englantilaisen suurmestarin ja tuotteliaan shakkikirjailijan John Nunnin (s. 1955) teos John Nunn’s Chess Puzzle Book (joka on laajennettu versio samannimisestä 10 vuoden takaisesta opuksesta) kuuluu jälkimmäiseen kategoriaan.

Sommitelmakokoelmia on helppo tehdä: keräilee vain vanhoista kirjoista ja lehdistä sekalaisia sommitelmia ja toistaa ne virheineen kaikkineen ja antaa komean nimen tyyliin The Greatest Chess Tactics of All Time. Tai jotain vastaavaa. Nunn, yksi arvostetuimmista shakkikirjailijoista, ei sorru tällaiseen. Chess Puzzle Bookin sommitelmat on tarkistettu huolellisesti peliohjelmilla ja suuri osa asemista on melko tuoreista peleistä, tässä laajennetussa versiossa jopa 2000-luvulta.

Yksi mielenkiintoinen osa teosta on luku nimeltä ”The Test of Time”, jossa Nunn esittelee asemia klassisesta Karlsbadin turnauksesta vuodelta 1911. Tämä oli niitä vanhan ajan suurturnauksia, jotka kestivät yli kuukauden ja joissa kaikki pelasivat kaikkia vastaan. Karlsbadissa pelaajia oli 26 ja pelejä siten 325; mukana mm. Aljechin, Marshall, Nimzowitsch, Rubinstein, Schlechter, Spielmann, Tartakover ja Vidmar. Voittajaksi selviytyi Teichmann, jonka shakkiuran huippu Karlsbad 1911 oli. Nunn on melko kriittinen lähes sadan vuoden takaisen shakkitason suhteen, mutta toisaalta nuo vanhat pelit tarjoavat runsaasti sopivaa aineistoa juuri tällaiseen kirjaan. Taktiikkahan on muun muassa vastustajan virheiden hyödyntämistä.

Hieman normaalista poikkeava on myös luku ”Find the Wrong Move”, jossa tehtävänä on löytää se houkutteleva, ”luonnollinen” kahden kysymysmerkin siirto, johon pelaaja lankesi, sekä vastustajan välitön rangaistus virheestä.

Perinteisempää antia on 48 aseman testi, jossa lasketaan pisteitä löydettyjen huutomerkkisiirtojen perusteella, minkä jälkeen voi tarkistaa taulukosta suoritustasonsa elolukuna. Hyödyllinen piirre testissä on se, että mukana on muutamia houkutuksia: jonkin taktisen pointin takia se perinteinen uhraus ei toimikaan, vaan pitää valita jokin asemallinen siirto.

Opettavuuden kannalta tärkeää on se, että Nunn antaa sommitelmien huomautuksille runsaasti tilaa, itse asiassa yli puolet kirjasta. Perinteisissä sommitelmakokoelmissa kun annetaan vain siirrot ainoina kommentteina sekalainen valikoima kysymys- ja huutomerkkejä.

Kaiken kaikkiaan tämä on teos, jota voi suositella lähes kaikille, jotka haluavat parantaa taktista osaamistaan. Alle 1400-seloisille asemat lienevät hieman liian vaikeita ja yli 2500-eloiset hallinnevat jo nämä asiat – paitsi tietysti käytännön peleissä, joissa huiputkin sortuvat taktisiin sokeuksiin.

Kustantajan suositushinta teokselle on hieman yli 20 euroa, mihin suomalaiskauppiaat lisännevät oman osuutensa.

Henry Tanner


Kaikki kirja-arvostelut

Ei kommentteja: