8. huhtikuuta 2008

Armeijassa pelattiin shakkia


Kirjailijat Oiva Paloheimo (vasemmalla) ja Olavi Siippainen pelaamassa shakkia Aunuksessa 1944.

Viihdytystoiminnalla oli tärkeä rooli asemasotavaiheessa jatkosodan pitkittyessä. Shakkia pidettiin erinomaisena ajantappajana, joten se hyväksyttiin yhdeksi virallisista viihdytysmuodoista. Käytännössä puolustusvoimain shakkitoimintaa määrättiin hoitamaan Osmo Kaila, jonka tehtäväksi tuli shakkipalstan toimittaminen kenttälehtiin, shakkioppaan kirjoittaminen (Jokamiehen shakkiopas, 1943) sekä kaikenlainen sotilaiden shakkiharrastuksen edistäminen ja tukeminen. Valtiovallan puolesta armeijaan toimitettiin yli kymmenet tuhannet shakkivälineet. On oletettavaa, että shakinharrastajien määrä on tuolloin ollut Suomessa suurimmillaan.

Edit 10.4.2008 klo 1.43: Sodanaikaisissa propagandalehtisissä kuvattiin shakkia pelaavia sotavankeja - ainakin niissä, jotka Neuvostoliitto levitti suomalaisille ja Pohjois-Suomessa olleille saksalaisille joukoille. (Kuvat suurenevat klikkaamalla.)


Lisää propagandalehtisiä ja paljon paljon muita vanhoja aineistoja Kansalliskirjaston Pelasta kirja -projektin sivuilla, jossa voi myös lahjoittaa rahaa vanhojen aarteiden konservointiin ja digitointiin!

Ei kommentteja: