25. marraskuuta 2007

Jääkiekkoshakki

Kirjoitin 10. lokakuuta suomalaisesta shakin muunnoksesta Yrjön ritaristosta. Viikko sitten kierrellessäni tamperelaisilla kirpputoreilla olin lentää pyrstölleni: eräällä myyntipöydällä komeili - ei sentään Yrjön ritaristo - mutta jääkiekkoshakki-niminen peli. Pakkohan se oli ostaa.


Pelin kannessa kolme suomalaista jääkiekkolegendaa (vasemmalta): Jukka Porvari, Veli-Pekka Ketola ja Juhani Tamminen. [Kuva suurenee klikkaamalla sitä.]

Jääkiekkoshakin on suunnitellut Henk Schouwvlieger, ja sen on kustantanut - nyt jo toimintansa lopettanut - tamperelainen Artko. Peli on oletettavasti peräisin 70-80-lukujen taitteesta. Löytämäni kappale on iskemätön; se lienee lojunut lähes 30 vuotta jossain varastossa.


Jääkiekkoshakin pelilaudassa on asiaan kuuluvaa kansainvälisyyttä.

Pelin säännöt eivät ole monimutkaiset, ja sitä voikin pelata vaikkei shakkia - tai jääkiekkoa - osaisikaan. Joissakin tapauksissa sääntöjä kannattaa kuitenkin soveltaa. jotta peli sujuisi jouhevammin, mutta näinhän on monen muunkin lautapelin kanssa.


Kummallakin pelaajalla on maalivahti, 2 puolustajaa, 2 laitahyökkääjää ja keskushyökkääjä. Niillä kullakin on tietyt liikkumismahdollisuudet.

Jääkiekkoshakki vaikuttaa jokseenkin omaperäiseltä shakin muunnokselta. Ainakaan Chessvariants-sivustolta en ole löytänyt mitään täysin samanlaista. Sisaruslaji, jalkapalloshakki on keksitty viimeistään 1951, mutta esimerkiksi Francois Tremblayn jääkiekkoshakki on vasta vuodelta 2000.


Kiekon lisäksi jääkiekkoshakissa käytetään myös noppaa, minkä vuoksi myös onnella on osuutensa pelissä.

Jääkiekkoshakista, kuten monesta muustakaan lautapelistä, ei tullut hittituotetta. Ehkä peli vain on liian karu ja tylsä herättämään suurempaa mielenkiintoa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Moro!
Satuin löytämään kyseisen lautapelin isovanhempien vintiltä. Kaikki muut tavarat löytyi boxista paitsi säännöt. Löytyisikö sinulta säännöt ko. peliin?