26. huhtikuuta 2007

Ihmeellinen mies

Bantam-järven pohjoispuolella Litchfieldissä, Connecticutissa, on hieman yli 16 km²:n suuruinen luonnonsuojelualue, joka tarjoaa mm. loistavat retkeily- ja pyöräilymaastot, mutta on kiehtova paikka myös rikkaan kasvillisuutensa ja eläimistönsä vuoksi. Aluetta ylläpitää White Memorial Conservation Center, jonka perustajia 1913 olivat Alain C. ja May W. White – varakkaat sisarukset, jotka asuivat yhdessä koko elämänsä.

Veli Alain (1880-1951) saattaa hyvinkin olla tehtäväshakin historian merkittävin yksittäinen henkilö. Shakin säännöt hän oppi isältään John Jay Whitelta ollessaan 5-vuotias. 11-vuotiaana hän ratkaisi ja laati shakkitehtäviä ja tapasi myöhemmin monia problemisteja, joista Sam Loydista tuli hänen idolinsa ja oppi-isänsä. Jälkipolvet saattavat muistaa Whiten vaikkapa hyvin varhain alkaneesta problemistin urastaan, monista hienoista tehtävistään tai merkittävästä roolistaan Good Companions -tehtäväshakkiyhdistyksessä, mutta päällimmäisenä mieleen tullee kuitenkin hänen Joulusarjansa. Vuosien 1905-1936 välillä sarjassa ilmestyi 44 teosta, jotka White lähetti lukuisille ystävilleen ympäri maailmaa maksutta, joululahjana. White keräsi myös yli 250 000 tehtävän systemaattisesti järjestellyn kokoelman. Sen kohtalo oli myöhemmin hajota eri tahoille.

1930-luvulla Whiten terveydentila alkoi heiketä huomattavasti, mutta vielä 1940-luvulla hän julkaisi toista kirjasarjaa (Overbrook) Frank Altschulin kanssa. Tehtävämaailma menetti paljon, kun White kuoli 71-vuotiaana huhtikuussa 1951. Lähes kaikki hänen kirjansa on omistettu M.W.W:lle, joka oli hänen sisarensa May.

Henry Tannerin ansiokas artikkeli Whitesta ja hänen Joulusarjastaan julkaistiin Suomen Tehtäväniekat -lehden numerossa 3/2006. Voit lukea sen PDF-versiona täältä.

Myös Bob Meadleyn A letter to Bert on mielenkiintoista luettavaa. Se puolestaan löytyy täältä.

2 kommenttia:

208 kirjoitti...

Linkolalle on löytynyt aito edeltäjä ja vielä tehtäväniekka!

Marko Ylijoki kirjoitti...

Sain juuri kuulla, että Whitesta on pitkähkö artikkeli Die Schwalben numerossa 27/1930. Vaclav Kotesovecin sivu on mitä mainioin paikka imuroida itselleen valtava määrä tehtäväshakkilehtiä ja -kirjallisuutta pdf-tiedostoina.