28. helmikuuta 2011

MurhamyllySuomussalmelainen kirjakustantamo Myllylahti, joka jokunen vuosi sitten paljasti Tuula Sariolan ja Ritva Sarkolan puijauksen, on julkaissut Murhamylly-sarjansa 46. osana Juha Kuikan teoksen Kuoleman shakkia Shanghaissa (2010).

Kuoleman shakkia Shanghaissa ei suinkaan ole ensimmäinen eikä viimeinen dekkari, joka hyödyntää shakkiteemaa. Tosin Kuikan teoksessa shakki mainitaan vain pari kertaa, ja onkin yllättävää, että se on otettu osaksi kirjan nimeä - semminkin kun nimen perusteella lukija epäilee syylliseksi juuri sitä, joka on jollain tapaa shakin kanssa tekemisissä.

Kemiralla Shanghaissa työskennelleen Juha Kuikan esikoinen on helppo- ja nopealukuinen perinteinen dekkari, jossa ei salapoliisin ja hänen lähipiirinsä ihmissuhdeongelmia vatvota. Shanghailainen, tosin länsimaistunut miljöö, Kiinassa asuvat länsimaiset perheet ja sikäläisen poliisin toimintatavat tulevat tutuksi. Mutta miksi murhaaja pitää paljastaa jo kirjan nimessä?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No, ehkä nimi olisi voinut olla toinenkin, mutta eihän se välttämättä murhaajaa paljasta.

Teksti ainakin on mukaansa tempaavaa. Tavallaan kiva lukea tällaista mutkatonta vanhan hyvän ajan dekkaria, jossa ei tarvitse kyllästyä pitkäpiimäisyyteen.

Tuli mieleen lähinnä Komisaario Palmu tai joku vastaava.

Anonyymi kirjoitti...

Mm... tai sitten lukijasta tuntuu vaan mukavalta olla turvassa ja tietää jo etukäteen murhaaja (kuten joissakin tv-sarjoissa paljastetaan alkuun) ja seurata hyvillään miten polliisi sen ratkaisee ;)