3. huhtikuuta 2011

Siirto, shakki, matti



Kirjoitin Shakkifoorumille aprillipäivänä seuraavan viestin:

”Joskus on käynyt mielessä, että lauta ja nappulat ovat oikeastaan turhakkeita – jopa koordinaatit.

Voitaisiinhan käydä vaikka seuraavanlainen vuoropuhelu:

– Siirto.
– Siirto.
– Siirto.
– Shakki.
– Siirto.

Aika monta mahdollista peliä olisi tuossa jo pelattu.”


Viesti ei ole pilaa eikä nonsensea, vaikka äkkiseltään se voi siltä näyttääkin. Jatkan ideasta tässä, koska vastaavaa pohdiskelua tai shakin varianttia en muista nähneeni.

Peliä voitaisiin siis käydä kahden pelaajan välillä, niin että siirrot välitetään sanomalla ’siirto’, ’shakki’ tai ’matti’. Nappuloita tai ruutujakaan ei ole muualla kuin päässä. Sokkoshakkia siis, mutta sillä erolla, että vastustajalle ei kerrota, mitä on siirretty ja mihin. Jotta mielenkiinto säilyy, niin matin täytyy olla ehdollinen. Sen voi siis kiistää, jos sen voi kiistää. Otetaan esimerkki:

Pelaaja A: ”Siirto.”
Pelaaja B: ”Siirto.”
Pelaaja A: ”Siirto.”
Ja nyt pelaaja B sanoo: ”Matti.”

Pelaaja B siis olettaa, että peli on kulkenut esimerkiksi 1.f4 e5 2.g4 Dh4#. Pelaaja A kuitenkin kiistää matin, koska hän on voinut siirtää muutakin kuin pikaisen lopun sallivat siirrot, aloittaa vaikka 1.e4:llä. Peli siis jatkuu. Tai ehkä on parempi, että väärän matin julistanut häviää.

Sitä vastoin shakki ei ole ehdollinen, se päinvastoin määrää ja rajoittaa mahdollisten pelien lukumäärää. Esimerkiksi sarjassa siirto–siirto–shakki on paljon vähemmän mahdollisia asemia kuin shakittomassa sarjassa.

Tällainen shakki on kuitenkin niin tavattoman mutkikasta, että sillä lienee mielenkiintoa korkeintaan tehtäväshakin puolella. Jos sielläkään.

2 kommenttia:

Kari Tikkanen kirjoitti...

Jos nappuloita ja ruutuja on kuitenkin päässä (jolloin siirrot voitaisiin tehdä myös näkyvällä laudalla) eli tehdään konkreettisia siirtoja kertomatta/näyttämättä niitä toiselle, joudutaan pian tilanteeseen, jossa jompikumpi tekee laittomuuksia. Kriegspielissä välittäjä estää tämän ja antaa asemasta shakin lisäksi muitakin vihjeitä (shakkaustavan, sotilaallalyöntien määrän) ja poistaa lyödyt nappulat pelaajien laudoilta. Siirron laittomaksi tuomitseminen antaa myös tärkeää tietoa asemasta. Kriegspiel on parhaimmillaan hyvin viihdyttävä shakin variantti. Oletko kokeillut?

Marko Tauriainen kirjoitti...

Kirjoitin aluksi kommenttiin:

"Ongelmahan tulee vasta siinä, jos molemmat tekevät saman laittomuuden ja jatkavat siitä huolimatta. Molemmathan pelaavat todennäköisesti ihan eri asemaa, vaikka samaa peliä. Ja toisaalta on täysin mahdollista, että laittomuuden jälkeenkin palataan takaisin lailliseen. Tämä on tietysti spekulointia."

En ole kuitenkaan ihan varma, Kari saattaa olla oikeassa. Minusta kyllä tuntuu, että jos laittomuuksia ei tehdä tahallaan, niin säännöt sulkevat automaattisesti laittomat asemat pois. Pelaajista riippumattomia laittomuuksia ei ole, koska shakissa ei voi olla laitonta asemaa.

Mutta jätin mahdollisuudet tarkoituksella auki. Esitin vain perusedellytykset niin että variantti toimii. Toki sitä voidaan helpottaa lisärajauksialla ja -ehdoilla. 'Siirron', 'shakkauksen' ja 'matin' lisäksi voidaan vaatia, että 'lyönti' pitää sanoa, erottaa 'siirrosta'. Toisaalta voidaan sanoa mikä siirtyy tai mihin siirtyy, mutta silloin ollaan jo aika lähellä peruspeliä.

Kriegspiel on viehättävä variantti.