9. huhtikuuta 2009

Kaarle Ojanen - Elämä ja pelit

Kaarle Ojasesta kertova kirja Kaarle Ojanen - Elämä ja pelit on mennyt painoon, ja sen saapumista markkinoille voidaan odottaa toukokuussa.

Kirja on hiukan viivästynyt alkuperäisestä aikataulusta mm. Kallen valitettavan poismenon vuoksi tammikuussa. Suora vaikutus kirjaan oli, että kerätty tabula gratulatoria julkaistaan nyt otsikolla Kiitos Kaarle. Nimiä kertyi kaikkiaan 233. Kiitos kaikille!Kaarle Ojasen 90 ruudun kuninkaantie
– kuvaus ainutlaatuisen shakkimestarin urasta ja elämästä


Kaarle Ojanen (1918–2009) nousi shakin kansainväliseksi mestariksi vuonna 1952 ja pysyi vuosikymmeniä suomalaisen shakin kärjessä. Huippukautenaan Ojanen osallistui kaksitoista kertaa shakkiolympialaisiin ja voitti kaksitoista Suomen mestaruutta. Vielä 64-vuotiaana lempinimellä Kaarle XII tunnettu mestari vei kolmannentoista Suomen mestaruuden nuorempien kilpailijoiden yllätykseksi. Kaarle Ojasen elämäkerta on kertomus suomalaisesta miehestä, jolta sota vei parhaat vuodet. Ojanen oli lähes saman ikäinen kuin itsenäinen Suomi, joten hänen elämäntarinansa taustalla kuvataan historian ja maailmanpolitiikan tapahtumia, jotka vaikuttivat sekä Ojasen että hänen kotimaansa kohtaloihin. Kaarle Ojanen piirtyy dynaamisena ja harvinaislaatuisena miehenä, joka teki merkittävän uran niin shakissa kuin työelämässään. Poikkeuksellisen pitkän aktiivikautensa aikana Kaarle Ojanen kohtasi lähes kaikki suomalaiset mestaripelaajat. Teoksen pelikokoelmaan on valittu kommentoitavaksi 92 Ojasen peliä tarkoituksena kuvata myös suomalaisen shakkihistorian 1940–1970-lukujen henkilögalleriaa. Teoksen elämäkerran on kirjoittanut Petri Saharinen ja pelivalikoiman ovat koonneet KvM Joose Norri, FM Harri Hurme ja FM Ilkka Kanko. Lisäksi Kaarle Ojasen ystävä, suurmestari Robert Hübner on analysoinut teokseen viisi valitsemaansa peliä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Surullista, että Kalle ei ehtinyt kirjaansa nähdä.
Hieno mies ja toivottavasti myös kirja jota kovasti jo odotamme.

lukija