25. joulukuuta 2008

Viikon video 64

Pätkä Leipzigin shakkiolympialaisista 1960. Kesto: 3'59"


Kaikki viikon videot tästä

14. joulukuuta 2008

Suomen Shakki 12/2008

Vuoden viimeinen Suomen Shakin numero on painossa ja kolahtaa luukusta ennen vuodenvaihdetta. Sisältönä muun muassa MM-turnaus Anand - Kramnik (Antti Parkkinen & Yrjö Rantanen), Näkövammaisten shakkiolympialaiset (Matti Koskinen), Työläisurheiluliiton CSIT:n joukkuemestaruus (Timo Tuomala), Liigapalsta (Jyrki Kytöniemi), Shakkivisa, Kirjeshakkia ja Sommitelmia. Voit lukea 10-sivuisen näytteen klikkaamalla kantta!



Ensi vuonna muutoksia tulee lehden ulkoasuun (B5-koko, neliväri) sekä ilmestymistiheyteen (8 kertaa vuodessa). Vuoden ensimmäinen numero ilmestyy helmikuussa. Aineisto 31.12.2008 mennessä päätoimittajalle!

11. joulukuuta 2008

Viikon video 63

Tomi Nybäckin haastattelu syyskuussa komeasti menneessä - pokeriturnauksessa. Kesto: 3'16"


Kaikki viikon videot tästä

10. joulukuuta 2008

Shakki lehdistössä (11)

Sähköviestin 3/1963 kannessa oli shakkilauta nappuloineen. En ole pystynyt selvittämään, onko asema jostain pelistä - tai onko se ylipäätään järjellinen. Lyödyistä nappuloista voi tietysti päätellä jotain.

30. marraskuuta 2008

Viikon video 62

Viikon videona Honda Ridgelinen mainos. Jenkeille suunnatun auton luvataan olevan ärjy ja älykäs. Kesto: 0'15"



Kaikki viikon videot tästä

26. marraskuuta 2008

Terveisiä Dresdenistä (11)


Finaalikierros käynnissä. Oikealla kärkiottelu Armenia - Kiina.

Olympialaisten viimeinen kierros sujui suomalaisilta erinomaisesti. Miehet lähtivät vakavin aikein Tanskan kaatoon, mutta käytännössä tasapelikin juuttien ja daanien jälkeläisiä vastaan on hyvä tulos. Naiset puolestaan saivat odotetun 4-0 voiton Irakista.

Tomi ja Lars Bo Hansen pelasivat samaa tasapelimuunnelmaa kuin Kramnik ja Anand ensimmäisessä MM-ottelupelissään. Tomi poikkesi Anandin jatkosta 17. siirrossa, mutta yhtä kaikki - peli pysyi rauhallisen tasaisena ja remistä sovittiin 30. siirron kohdalla. Nielsen pelasi Tapania vastaan yllättäen(?) Grünfeldiä ja sai nopeasti hyvän aseman. Tapani sinnitteli pitkään, mutta joutui myöntämään tanskalaisen paremmakseen. Myös Mikael ja Lars Schandorff pelasivat Grünfeldiä. Mikael ei ollut tyytyväinen avauksesta saamaansa asemaan ja joutui myöhemmin 32. siirrossa antamaan laadun. Sitkeä ja aktiivinen puolustautuminen palkittiin kuitenkin tasapelillä. Mika taasen yllätti vastustajansa 1.c4:llä. Kauniisti viety peli tuotti suhteellisen nopean voiton.





Tanska taipui tasapeliin Suomen kanssa ja jäi tuloksissa alapuolelle. Kokoonpano oli tänään (ylhäältä): Lars Bo Hansen, Peter Heine Nielsen, Lars Schandorff ja Jakob Vang Glud.

Naiset saivat salamalähdön, kun Sarin vastustaja ei tullut lainkaan paikalle. Heini sai nopeasti vastustajan avustuksella voittoaseman. Realisointi ei ehkä ollut kaikkein tehokkainta, mutta riittävää joka tapauksessa. Päivin vastustaja pelasi 19 siirtoa shakkia ja sen jälkeen tökkäsi lähettinsä suoraan daamin lyötäväksi. Erikan vastus taas oli kaikkein sitkein, ja peli jatkui torniloppupeliin saakka. Erikalla oli kuitenkin aktiivisempi asema ja selkeä etu, joten voitto oli lähinnä ajan kysymys. Viimeisen pelin voitosta jäi varmasti hyvä maku ensikertalaisellekin.




Irak asettui Suomea vastaan vain kolmen naisen voimin (ylhäältä): Chnar Qane, Mohmmed Ameen Jwan Jamal ja Kareen Jalaluldeen.

Miesten sijoitus 32. on raa'asti sijoituksilla mitattuna paras sitten Novi Sadin kisojen 1990, joissa Suomi oli 24. Novi Sadissa oli kuitenkin mukana lähes 50 joukkuetta vähemmän kuin Dresdenissä. Vastaavasti suoritusluvuilla mitattuna nyt tehty tulos on selvästi paras kautta aikojen, mutta suorituslukujakaan ei ole aina laskettu ja on syytä muistaa esimerkiksi Helsingin 1952 kotikisojen huipputulos, jolloin Suomi oli yhdeksäs. Vertailujen tekeminen nykyisten, menneiden ja tulevien tulosten välillä onkin hankalaa - ja saattaa jopa olla turhaakin. Henkilökohtaisista tuloksista mainittakoon, että Tomi teki hyvän tuloksen n. 2700:n suoritusluvulla. Tätä kirjoittaessa on vielä epäselvää, tekikö Mika SM-tuloksen vai ei. Se selviää jatkossa - loistosuoritus joka tapauksessa!


Boris Gelfand oli loistokunnossa ja sai 1. pöydän 2. palkinnon.


Maija Tshiburdanidze: kuusi voittoa ja kolme tasapeliä!

Myös naisten sijoittuminen 54:nneksi on selvästi alkurankingin yläpuolella ja kaikki lienevät ainakin kohtuullisen tyytyväisiä tulokseensa. Parantamisen varaa varmaankin jäi - ainakin yksittäisissä otteluissa - mutta odotustuloksiin nähden kaikki sujui keskimääräistä paremmin, joten myös naisilla on hymyyn aihetta. Joukkueelle tuli vielä mukava yllätys hieman ennen palkintojenjakoa, kun huomasimme, että naisillemme on luvassa kategoria-palkinto.

Miesten kilpailun voitti Armenia, joka kukisti viimeisellä kierroksella Kiinan. Ukraina hävisi yllättäen peräti 3½-½ USA:lle ja jäi ilman palkintoa. Israel voitti Alankomaat ja nousi hopealle, pronssilla siis USA. Armenialle voitto (kuten myös amerikkalaisten pronssi) oli toinen perättäinen. Vuoden 2006 mestarijoukkueesta oli mukana neljä pelaajaa: Arnonian, Akopian, Sargissian ja Minasian. Joukosta puuttuivat Smbat Lputjan ja kesällä yllättäen kuollut 28-vuotias Karen Asrian. Uutena oli mukana Petrosjan. Ennakkoon vahvimmiksi arvioidut maat jäivät - Venäjä mukaan lukien - mitalien ulkopuolelle. Melkoinen yllätys, mutta kenties myös piristysruiske shakille. Spasski arveli Venäjän takavuosien kehnon olympiamenestyksen johtuvan siitä, että joukkue on kyllä tähtiä täynnä mutta ei yhtenäinen tiimi.




Päättäjäisissä oli monenlaista ohjelmaa: lyömäsoitinorkesteri, modernia tanssia ja kansanmusiikkia seuraavien shakkiolympialaisten isäntäkaupungista Hanti-Mansijskista.

Naisten kilpailussa Puola hävisi kärkiottelun Ukrainalle ja putosi pois palkinnoilta. Ukrainakin jäi kakkoseksi, kun alemmalla pöydällä pelannut Georgia nousi tasapisteissä vertailulla Ukrainan ohi. Tavallaan kurjaa, että Ukraina ja Georgia eivät kohdanneet toisiaan koko kisojen aikana. Sen ei tarvitse kuitenkaan antaa himmentää Georgian voittoa, josta on erityisesti kiittäminen Maija Tshiburdanidzea, joka pelasi suoritusluvulla 2715 ja voitti muun muassa molemmat tämän vuoden naisten MM-kilpailun finalistit. Kuten miehissä niin naisissakin USA ponnisti pronssille. Kilpailun vahvasti aloittanut Kiina tuli lopun rämpien ja jäi kahdeksanneksi.


Suomen naiset saivat kategoriapalkinnon.


Naisten mitalistit.


Miesten mitalikolmikko.

Dresden kiittää. Näihin kuviin ja näihin tunnelmiin.

24. marraskuuta 2008

Terveisiä Dresdenistä (10)



10. kierroksen kärkikamppailuja. Ylhäällä Ukraina - Israel, alhaalla Serbia - Ukraina.

Sunnuntaina pelattu kymmenes kierros toi miehille komean 4-0 voiton Arabiemiraateista ja naisille niukan 1½-2½ tappion Virosta. Molemmilla joukkueillamme oli onneakin matkassa. Heikki sai jo avauksessa huonon aseman ja hävisi upseerin ilman kompensaatiota. Vanha hokema, ettei peliä ole koskaan voitettu luovuttamalla, tuli jälleen toteen näytetyksi: Hassan Abdullah syötti ylimääräisen upseerinsa takaisin aivan ylivoimaisessa loppupelissä ja Heikin aikapulassa. Naisista onnenpekkana oli Päivi. Hänen vastustajallaan Tuuli Vahtralla oli pitkään selkeä voittoasema. Päivi pelastautui suoralta tappiolta ensin hävittyyn torniloppupeliin ja lopulta - Vahtran suosiollisella avustuksella - vielä tasapeliinkin.





Arabiemiraatit olivat vailla mahdollisuuksia Suomea vastaan. Ylhäältä: Saleh Salem, Abdulkhaleq Ali, Abdullah Hassan ja Jasem AlHuwar.

Miesten peleissä tasoero näkyi selvästi. Tomin ja Mikaelin vastustajat kamppailivat alun varsin tasapäisesti, mutta alkoivat sitten pelata syöttöä. Mikalla oli selvästi tiukempi peli, mutta hänkin suoriutui urakastaan kunnialla.

Naisista Niina voitti kauhuvastustajansa Monika Tsiganovan kauniin asemallisen kamppailun päätteeksi. Sari ei tuntunut löytävän ideaa ja valkean ratsun hätistäminen h5:llä on asemallisesti kestämätön ratkaisu. Jatkossa Gansvind hyödynsi mustan aseman heikkoudet tehokkaasti. Bashkite tarjosi Erikalle avauksessa sotilasta (10...Le7), mutta uhrauksen vastaanottaminen voisi olla vaarallista ja vaatisi pitkiä laskelmia. Erika jatkoi rauhallisesti, ja asema pysyi pitkään tasaväkisenä, kunnes Bashkite sai nappulansa toimimaan paremmin, voitti sotilaan, laadun ja koko pelin.


Suomi - Viro päättyi virolaisten niukkaan voittoon.

Suomen miehet ovat nyt hienosti sijalla 35, naiset puolestaan pari pykälää alkurankkausta korkeammalla 65:ntenä.

Kärkikamppailussa Ukraina voitti Israelin ja jakaa nyt ykköspaikan Armenian kanssa. Joukkueet kohtasivat toisensa jo neljännellä kierroksella (2-2), joten kumpikin hakee viimeisen kierroksen vastuksen alemmasta pisteryhmästä. Armenia kohtaa ailahtelevasti pelanneen Kiinan (tappio Norjalle ja tasapeli Vietnamin kanssa), Ukrainalla puolestaan on vastassa USA, joka on noussut kohti kärkeä hyvin johdonmukaisesti. Varsinaisia yllätyksiä ei tapahtunut, mutta yksittäisistä suorituksista voi mainita, että Aleksei Shirov tuotti Veselin Topaloville ensimmäisen tappion tässä turnauksessa.


Ukrainalaiset Pavel Eljanov (vasemmalla) ja Zahar Jefimenko. Jefimenko oli ratkaisijana ottelussa Israelia vastaan.

Serbian naiset jatkoivat hyviä pelejään ja päätyivät tasatulokseen Ukrainan kanssa. Puolan voitto Armeniasta tiesi kuitenkin jälleen kärkipaikan vaihtumista. Kärkikaksikko Puola ja Ukraina ratkaisevat mestaruuden keskinäisessä ottelussaan huomenna. Alussa jyränneen Kiinan voittoputki katkesi 7. kierroksella tasapeliin USA:ta vastaan. Sitä seurasi toinen tasapeli Ukrainan kanssa ja sitten kaksi tappiota: ensin Serbialle ja sen jälkeen Georgialle. Ykköspöydällä pelannut MM-finalisti Hou Yifan hävisi ex-MM Maija Tshiburdanidzelle, joka on pelannut loistavan turnauksen suoritusluvulla 2697!


55-vuotias Aleksandr Beljavski on pelannut hienosti, suoritusluku on 2760.


Kosintsevan sisaruksista vanhempi, Nadezhda, on Venäjän naisjoukkueen paras pelaaja tuloksella 7½/9.


Kukaan ei voi voittaa aina! Egyptin Khaled Abdel Razik oli voittanut kaikki pelaamansa 7 peliä, kunnes hävisi 10. kierroksella.

Kierroksen erikoisvieraana oli ex-MM Boris Spasski, joka piti myös lähes tunnin mittaisen antoisan lehdistötilaisuuden. Spasskilta kysyttiin muun muassa mitä hän tekee nykyään ja miksi hän on lopettanut pelaamisen niin varhain, vaikka kuusi vuotta vanhempi Viktor Kortshnoi jatkaa edelleen. Ensimmäiseen kysymykseen Spasski vastasi lämpimästi hymyillen: "Odotan kuolemaa" ja jälkimmäiseen terävästi: "Kun katselin pelejä, jotka olin pelannut 60-vuotiaana, niin kauhistuin: minun täytyy olla hullu, kun pelaan niin huonoa shakkia - verrattuna parhaimpiin päiviini. Joten luulenpa, että lopetin pelaamisen - aika myöhään."


Boris Spasski näyttää, mitä tietokoneet ovat shakille.

Huomenna siis turnauksen ratkaisupelit. Suomen miehillä vastassa Tanska, naisilla puolestaan Irak. Kummastakin lähdetään hakemaan murskavoittoa!



Olympiarihkamaa on kaupan!

23. marraskuuta 2008

Terveisiä Dresdenistä (9)


Ensilumi peitti maan pari päivää sitten. Monelle olympialaisten osanottajalle ihmetys oli suuri.

Yhdeksäs kierros oli molemmille joukkueillemme voittoisa. Miehillä oli vastassa runoilija-aforistikko Kahlil Gibranin kotimaa - tuo kaunis Libanon, jota erimielisyydet ja sodat ovat repineet vuosikausia. 3-1 voitto meille on odotustuloksen mukainen. Naisilla taas oli vastassa jalkapallokansa Uruguay, joka kaatui selvästi - tuskin kuitenkaan nappulakengät jalassa - 3½-½.





Suomalaisten vastustajat (ylhäältä): Fadi Eid, Antoine Kassis, Abdo Somoff ja Nassim Sakr.

Tapani kuvasi peliään helpoksi. Hänen ei tarvinnut missään vaiheessa laskeskella jatkoja, pelkkä siirtäminen riitti. Samaa voinee sanoa Heikin pelistä. Hänen vastustansa ei tuntunut yrittävän mitään - muuta kuin tasapeliä, jota sitäkin erittäin huonosti. Heikki tuli läpi daamisivustalta, eikä vastustaja voinut mitään.





Uruguayn naiset (ylhäältä): Camila Colombo, Natalia Silva, Daniela Larrea ja Patricia De Leon.

Mikael pelasi sisilialaisen Richter-Rauzerissa 7.Dd2 ja c3:een tulleen uhrauksen jälkeen 12.Dc4 Rg4 13.fxe5 h6 14.Lh4 g5 15.Lg3?! (15.Td5), jolloin musta sai peliä ja valkealla oli täysi työ puolustautua. Kassis ei kuitenkaan jatkanut parhaalla mahdollisella tavalla, mm. 17...Rxc3 on tarkempi kuin Dxc3, sillä valkea ei voi hakea tornia h8:sta: 18.Dxh8?? Da3+ 19.Kd2 Rxe4+ 20.Kd1 De3 ja musta voittaa. Pitää pelata 18.De5+ Dxe5 19.Lxe5 Rxa2+ 20.Kb2 Tg8 21.Kxa2 Tg6 ja mustalle jää sotilas enemmän.



Kärkiottelut käydään korokkeella, rauhassa liian tungettelevilta katsojilta.

Mikan vastustaja oli selkeästi alirankattu ja pelasi hyvin. Mika yritti hinkata voittoa, mutta Sakr puolusti menestyksekkäästi. Tasapelistä sovittiin viiden ja puolen tunnin pelaamisen jälkeen.


Kramnik - Ivantshuk keräsi yleisömeren.

Niina sai jo avauksessa hyvän pelin, Colombon asema oli reikiä täynnä. Niina pelasi tehokkaasti ja vaihtoi osan raskaista pois ja söi lopulta vastustajan sotilaat. Sarin vastus sommitteli itselleen voittoaseman, mutta voittavan 24...Dd5:n sijaan hän tyytyikin ikuiseen shakkiin. Onnekas pelastus!


Morozevitsh hävisi Ukrainan Jefimenkolle.


Shakhrijar Mamedjarov ei ole yltänyt omalle tasolleen. Suoritusluku tällä hetkellä 2681.

Heinin vastustaja ei oikein näyttänyt tietävän, mitä pelata. Hän aloitti valkeilla kivimuurin rakentamisen, mutta johdonmukaisen pelinviennin sijaan alkoikin siirrellä upseereita päämäärättömästi edestakaisin. Heini hyökäsi daamisivustalta ja voitti helpon näköisesti.


Sergei Karjakin.

Myös Päivin pelissä näytti siltä, että vastustaja oli päättänyt odottaa sopivaa tilaisuutta luovuttaa, niin ponnettomasti hän pelasi. Päivikään ei ollut ihan tehokkaimmillaan, mutta voitto tuli rutiinisuorituksen jälkeenkin.


Yhdeksännen kierroksen kunniavieraat Anatoli Karpov ja nyrkkeilyn IBF:n keskisarjan voittamaton mestari Artur Abraham juttelevat Levon Aronianin kanssa.

Yleisen sarjan kärjessä asetelma loppukierroksia ajatellen muuttui mielenkiintoiseksi, kun erinomaisesti Boris Gelfandin johdolla pelannut Israelin joukkue nousi johtoon kukistettuaan Armenian 2½-1½. Venäjä puolestaan menetti käytännössä mahdollisuutensa voittoon häviämällä Ukrainalle 1½-2½. Sen täytyy olla supertiimille melkoinen pettymys! Yllättäen myös Suomen kuudennella kierroksella peitonnut Serbia on noussut kärkikahinoihn: yhdeksännellä kierroksella he nöyryyttivät azerbaidzhanilaisia 2½-1½.


Slovakian Sergei Movsesian on pelannut hyvin, tulos 6/7.

Tilanne: 1. Israel 16 (252,5), 2. Armenia 15 (268), 3. Ukraina 15 (241,5), 4.Kiina 14 (240), 5. Englanti 14 (213,5), 6. Serbia 14 (207,5), 7. Venäjä 13 (250), 8. Saksa 13 (246), 9. Bulgaria 13 (241), 10. Alankomaat 13 (223,5), 11. Slovakia 13 (214), 12. USA 13 (207), 13. Puola 13 (206,5), 14. Espanja 13 (203,5), 15. Slovenia 13 (202,5)..., 28. Tanska 12 (165,5), 29. Norja 11 (204), 30. Ruotsi 11 (194)..., 45. Viro 10 (177,5)..., 49. Suomi 10 (164,5), 50. Islanti 10 (162)..., 87. Färsaaret 8 (113).


Natalia Zhukova - hyvä suoritusluku 2542.

Naisissa Kiina menetti piikkipaikkansa hävittyään Serbialle 1½-2½. Kärkeen nousi Ukraina, joka on pelannut kolme tasapeliä mutta ei ole vielä hävinnyt kertaakaan. Uzbekistanin yllätysvoitto Bulgariasta nosti heidät kärkikymmenikköön! Pientä dramatiikkaa nähtiin kotijoukkueen ottelussa. Elisabeth Pähtz tuntui saaneen avauksessa kelpo aseman. Epätarkkuus salli kuitenkin vastustajan repiä Elisabethin kuningasaseman uhrauksella rikki. Peli oli nopeasti ohi ja nuori saksatar poistui laudan äärestä kyyneleet silmissään.


USAn Irina Krush

Tilanne: 1. Ukraina 15 (268), 2. Puola 15 (249,5), 3. Serbia 15 (232,5), 4. Kiina 14 (278,5), 5. Georgia 14 (269,5), 6. Armenia 14 (230), 7. USA 13 (248,5), 8. Venäjä 13 (245), 9. Unkari 13 (229,5), 10. Uzbekistan 13 (188,5)..., 39. Ruotsi 10 (162,5)..., 54. Viro 9 (136)..., 57. Islanti 9 (127,5)..., 59. Suomi 9 (124,5)..., 62. Norja 8 (140,5)..., 71. Tanska 8 (105).


Unkarin naisten ykköspöydällä pelaa Trang Hoang Thanh.

Tänään miehillä vastassa Arabiemiraatit ja naisilla Viro. Mielenkiintoisia hetkiä luvassa!


Väärä laji? Ruotsin Pontus Carlsson on pukeutunut kuin NBA-koripalloilija.