6. syyskuuta 2007

Syksyn kirjauutuus

Syksyn tietokirjauutuuksiin kuuluu Garri Kasparovin Kuinka elämä jäljittelee shakkia (Tammi). Kirjan voi tilata joko Suurikuu.fi:stä (21,10€) tai BookPlus.fi:stä (27,60€). Lyhyt kuvaus:

Garri Kasparov oli maailman paras shakinpelaaja kahdenkymmenen vuoden ajan. Maaliskuussa 2005 hän siirtyi politiikkaan ja toimii nyt aktiivisesti presidentti Putinia vastustavassa oppositioliikkeessä Venäjällä. Kasparovin johtoajatus on päätöksenteon samankaltaisuus shakkipelissä, sodankäynnissä, politiikassa ja talouselämässä.Teoksen ensimmäisessä osassa hän tutustuttaa lukijansa päätöksenteon aineksiin: strategiaan, laskelmointiin ja valmisteluihin. Toinen osa keskittyy arviointiin ja analysointiin. Kolmannessa osassa tutkitaan edellä mainittujen osasten yhdistämistä parantamaan suoritustamme. Kirja käy myös läpi Kasparovin shakkiuran tärkeimmät tapahtumat ja pelit. Tekijä etsii niihin reaalimaailman vastineita. Myös historian kuuluisimmat shakinpelaajat esitellään samasta näkökulmasta. Shakinharrastajan näkökulmasta erityisen kiitoksen ansaitsee lopun tilannekatsaus, jossa Kasparov kertoo syyt aktiiviuransa lopettamiseen ja politiikkaan siirtymiseen.

Ihan ilman kohua ei tämän eri puolilla maailmaa suunnilleen samoihin aikoihin julkaistavan teoksen tie ole käynyt. Kirjan venäläinen kustantaja on ilmoittanut, että julkaisu Venäjällä viivästyy, koska Kasparovin sopimus on vanhentunut. Kasparov puolestaan näkee syyt poliittisina.


Kasparov Sees Political Tinge To Publisher’s Delay of Book
REUTERS
Moscow Times
05 Sep 2007

Former world chess champion Garry Kasparov is accusing his Russian publisher of axing publication of his self-help book because of his outspoken opposition to President Vladimir Putin. The book, called “How Life Imitates Chess,” has been published in... read more...

Related:
Kasparov accuses own publishers of censorship
Kasparov accuses own publishers of censorship


[Edit 15.1.2008: Lue myös hesarin arvostelu.]

Ei kommentteja: