30. lokakuuta 2009

Shakki lehdistössä (16)

Anna-lehdessä oli neljän sivun mittainen shakki- ja mah-jong -juttu 6.12.1966. Tässä tapauksessa kannattaa kiinnittää huomiota myös toimittajan nimeen.


28. lokakuuta 2009

Shakki lehdistössä (15)

Sellaisia "shakkijuttuja" kuin Alibissa 10/2006 ei kaipaa kukaan.



Edit 29.10.2009, klo 11.25:

Niin, shakillahan ei tämän kanssa ole mitään tekemistä, vaikka jutun kirjoittanut Anne Anttila muuta yrittääkin uskotella. Nelisivuisesta jutusta selviää, että kaverukset pelasivat silloin tällöin:
- Opettelimme jopa shakin jalot taidot (jotta kapakkakierrokset jäisivät), Heikki puhelee.

Heti perään dramitoisoidaan:
"Shakista oli kuitenkin koitua varikkoupseerin kohtalo. [...] - Ehdimme pelata kolme siirtoa, kun Markun silmiin tuli outo katse. Hän ei puhunut eikä selittänyt käyttäytymistään. Sanoi vain 'moi' ja lähti ulos."

27. lokakuuta 2009

Helsingin Sanomien shakkipalstan puolesta

Helsingin Sanomat on päättänyt lopettaa shakkipalstansa 16. marraskuuta tapahtuvan uudistuksen myötä. Osoitteessa http://www.adressit.com/shakkipalsta voit käydä allekirjoittamassa adressin shakkipalstan puolesta.


* * *

Helsingin Sanomien shakkipalstan puolesta

Helsingin Sanomat on ilmoittanut, että marraskuussa tapahtuvan uudistuksen myötä shakkipalsta poistuu lehdestä. Uudistus tulee voimaan 16. marraskuuta, ja viimeinen shakkipalsta julkaistaan lehdessä lauantaina 14. marraskuuta.

Sanomalehtien hyvin toimitetuille shakkipalstoille on helppo keksiä heti ainakin kaksi tärkeää tehtävää: toisaalta ne kertovat pelin harrastajille shakkimaailmassa tapahtuneista ajankohtaisista asioista ja ilmiöistä, toisaalta suurelle yleisölle shakkipalstat tekevät tunnetuksi ikivanhaa peliä, joka on paitsi kahden pelaajan välistä kamppailua myös osa suurempaa filosofista ja taiteellista – jopa poliittista – kokonaisuutta.

Suomalaisissa sanomalehdissä julkaistujen shakkipalstojen historia ulottuu pitkälle aina 1850-luvun alkuun, jolloin turkulainen Åbo Underrättelser aloitti shakkipalstansa. 1900-luvun alkupuoliskolla kymmenet suomalaiset sanomalehdet julkaisivat omaa shakkipalstaansa.

1924 alkanut Helsingin Sanomien shakkipalsta on jatkunut pisimpään yhtäjaksoisesti maassamme. Valtakunnan ykköslehdessä julkaistulla shakkipalstalla on ollut valtavan suuri merkitys lajin harrastajille ja sitä seuraaville.

Niin Pohjoismaissa kuin muualla maailmassakin suuret sanomalehdet antavat reilusti tilaa shakille. Pohjoismaisista lehdistä ainakin Dagens Nyheter ja Svenska Dagbladet (Ruotsi), Jyllands Posten ja Politiken (Tanska), Verdens Gang ja Aftenposten (Norja) sekä Morgunbladid (Islanti) julkaisevat shakkipalstaa. Myös muualta maailmasta voi poimia loputtomalta tuntuvan listan tärkeitä lehtiä kuten Guardian, The Times ja The Daily Telegraph (Iso-Britannia), New York Times, The Washington Post, Los Angeles Times (Yhdysvallat), Le Figaro (Ranska), The Hindu (Intia), Toronto Star (Kanada), El Pais (Espanja), Neue Zürcher Zeitung (Sveitsi), Frankfurter Allgemeine Zeitung (Saksa) jne. jne., joiden sivuilla shakkipalsta elää ja voi hyvin.

Me allekirjoittajat pidämme Helsingin Sanomien päätöstä lopettaa shakkipalstansa valitettavana ja toivomme, että lehti julkaisisi edes kerran viikossa shakillisia uutisia tai reportaaseja ja/tai vastaavanlaajuisia kokonaisuuksia kuin ovat olleet lauantaisin julkaistut monipuoliset shakkipalstat.

Näinä aikoina, kun shakki on Suomessa monin tavoin nousussa,
shakin osuutta pitää mielestämme pikemminkin lisätä kuin vähentää!

http://www.shakki.net/blog
http://shakkihistoria.blogspot.com

Marko Tauriainen, päätoimittaja, Suomen Shakki

25. lokakuuta 2009

Viikon video 75

Suurmestarin shakkihistoriaa. Kesto: 8'26"




Kaikki viikon videot tästä

19. lokakuuta 2009

Kuin kaksi marjaa



Tommi Franssila (Velhot) / Aleksei Aleksandrov (Valko-Venäjä)

7. lokakuuta 2009

Myllyä päin pyllyä

- Voisimme sanoa, että työläiset, ammattiyhdistykset ja hallitukset pelaavat vieläkin myllyä, kun taas ylikansalliset konsernit pelaavat jo shakkia. Näin näennäisesti myllypeliin kuuluva nappula saattaakin konsernin käsissä muuttua shakkipelin ratsuksi, joka tekee yhtäkkiä matin yllättyneestä kansallisvaltiollisesta kuninkaasta.

Beck Ulrich kirjassaan Mitä globalisaatio on?

1. lokakuuta 2009

Suomen Shakki 6/2009

Uusin Suomen Shakki on ilmestynyt! Sisällöstä mainittakoon mm. Heart of Finland turnausraportti, J. P. Pulkkisen haastattelu, Larsenin kolumni "Näitä koulukuntia", Santul Kosmon "Avausteoria pyörteissä" pyörittelee tällä kertaa ranskalaisittain, Kari Tikkanen on analysoinut perinpohjin kaksi Robert Hübnerin peliä, Antti Parkkinen käy läpi turnauskirjaklassikoita.

10-sivuinen pdf-näyte on ladattavissa ja luettavissa klikkaamalla lehden kantta.



Lehden numero 7/2009 ilmestyy marraskuun alkupuolella. Aineisto päätoimittajalle 11. lokakuuta mennessä!