25. syyskuuta 2009

Kummeli

Ylen Elävästä arkistosta löytyy näiden kahden lisäksi myös Kummelin shakkisketsi.

Elävä arkisto kasvaa huimaa vauhtia. Nyt audioleikkeitä on yli 4 000 ja videoleikkeitä yli 10 000!

Suora linkki
Linkki Elävään arkistoon

24. syyskuuta 2009

Vitsejä

Perinnekeräyksen kunniaksi:

- Mihin avaus päättyy?
- ??
- S-kirjaimeen!


- Mikä on tornin lempipaikka teatterissa?
- ??
- Perärivillä.


Kiitokset NFM Hazel Smithille.

23. syyskuuta 2009

Shakkiperinteen keräys

Suomen Shakki ja ShakkiNet julistavat kaikille avoimen shakkiperinteen keräyksen.

Suomessa ja muualla maailmassa kerätään runsaasti eri harrastusten ja ammattialojen kansanperinnettä: sanastoa, kaskuja ja anekdootteja. Aineistoa sekä talletetaan arkistoihin tutkijoiden käytettäväksi että kerätään julkaistavaksi hauskuuttamaan suurta yleisöä.

Tämän keräyksen ensisijainen tarkoitus on saada suomalaisen shakkiyleisön ulottuville kaikki se kerhoista ja pelimatkoilta kumpuava huumori, joka on meidän kaikkien yhteistä omaisuutta. Shakkihan ei ole ainoastaan vakavamielistä henkistä kamppailua, vaan myös hauska ja sosiaalinen peli.

Keräämme seuraavanlaista aineistoa:
- Shakkisanastoa: terminologiaa, murre- ja slangi-ilmauksia, hokemia, lentäviä lauseita, sanontoja, vitsejä.
- Tositapauksia elävästä elämästä: kommelluksia peli-illoista, turnauksista ja pelimatkoilta, sellaisia tapauksia, joihin liittyy jokin humoristinen tai erikoinen elementti.
- Hölmöimpiä kysymyksiä, joita shakkia tuntemattomat maallikot ovat esittäneet meille pelaajille.

Kerättävä aineisto tai valikoima siitä on tarkoitus julkaista joko erillisenä kirjana tai pienissä erissä Suomen Shakissa ja/tai ShakkiNetissä, riippuen aineiston määrästä ja laadusta. Aineiston määrää ei ole mitenkään rajoitettu, pikemminkin päinvastoin, mutta yksikin hyvä tarina on tervetullut. Jotta saisimme aineistoa runsaasti, arvomme lähettäjien kesken kirjapalkintoja. Lähettäjät sitoutuvat luovuttamaan aineiston julkaisuoikeuden keräyksen järjestäjille, joko omalla nimellä tai halutessaan anonyymisti.

Muistutamme, että sana on vapaa. Julkaistavat tarinat ja sanasto voivat osaltaan kohottaa shakin imagoa Suomessa ja tuoda lajin pariin uusia harrastajia. Tärkeintä on kuitenkin jakaa omat kokemukset muiden kanssa ja saada kaikki hienot tarinat myös muiden harrastajien luettaviksi.

Aineistoa kerätään maaliskuun 2010 loppuun saakka. Keräyksen käytännön toteutuksesta vastaa toimittaja, VTM Antti Parkkinen. Aineisto pyydetään lähettämään mieluiten sähköpostitse osoitteella antti.parkkinen@shakki.net tai postitse osoitteella Suomen Shakki, Väinämöisenkatu 36 B 31, 33540 Tampere.

10. syyskuuta 2009

"Shakkiuutisia"

Iltapäivälehdet ovat ennenkin kunnostautuneet, mutta shakinpelaajana toivoisi, että shakkiuutisoinnin kynnys ylittyisi muutenkin kuin näin.

www.iltasanomat.fi/urheilu/uutinen.asp?id=1726778

www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1728670

6. syyskuuta 2009

Viikon video 74

Viikon videossa ei näy shakkilautaa (ruudukko sentään). Mutta itse biisi paljastaa, että Suomen Shakissakin viljellään intertekstuaalisuutta. Missä? Kesto: 3'42"




Kaikki viikon videot tästä

Jk. Video ja biisi eivät kuulu yhteen. Kappaleen esittäjä on suomalainen rappari Cheek ja videolla esiintyy jenkkibändi Slipknot. Jonkinlaista intertekstuaalisuutta siis tämäkin.